Glazba nas spaja

Svoj prvi instrument zasvirao je sa samo četiri godine kao član udaračkog ansambla u „Bošnjačkom horu Azizija”. Tri godine poslije, Senad Kukuljević iz Orašja je počeo svirati klavir, a onda se u njemu svojevremeno probudila i ljubav prema različitim instrumentima kao što su: gitara, kudum, turski saz, kong, bongosi, def i mnogi drugi. Njegovi roditelji Eldina i Adnan Kukuljević kao utemeljitelji i članovi hora „Azizija” pomogli su mu da se u svijetu glazbe i glazbenog stvaralaštva pronađe kao član grupe, ali i individua. Svoj prvi pjevački nastup imao je sa samo deset godina, a nekoliko godina poslije svoju muzikalnost pokazao je i u katoličkom zboru „Adoro”, kao njihov prvi član islamske vjeroispovijesti.

Piše: Samra Šakanović Prgić, Foto: Samra Šakanović Prgić

Senad Kukuljević rođen je 1999. godine u malenom gradu na obali rijeke Save. Pored klasičnog obrazovanja Senad je u Orašju završio i osnovnu muzičku školu. Nakon vjerske gimnazije, točnije Behram-begove medrese, upisao je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Baš kao ljubav prema glazbi, i njegova privrženost religiji potekla je od njegovih roditelja. Senadova majka Eldina dugogodišnja je aktivistica i članica Odbora za međureligijsku suradnju u Orašju. Senad je horu „Azizija” uz podršku svojih roditelja odrastao, napredovao i razvijao se kao čovjek, ali i kao glazbenik.

„Kroz udarački ansambl u „Aziziji” stekao sam vještine sviranja na različitim vrstama udaraljki kao što su kudum, djembe, kong, bongosi i def. Također, bio sam član i mladog sastava tamburaša u kojem sam svirao prim”, ističe Senad.

Foto: Samra Šakanović Prgić

Dodaje kako je u medresi naučio svirati nekoliko različitih instrumenata koji su ključni elementi u turskoj tradicionalnoj glazbi. Njegov talent, volja i želja za napretkom nisu ostali nezamjetni kako u njegovoj lokalnoj zajednici tako i u mnogim drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine, ali domaćim medijima najviše pažnje privukao je Senadov nastup u katoličkom zboru „Adoro”. Onima koji su se možda i zapitali kako je moguće to da učenik medrese nastupa u katoličkom zboru, Senad je kratko i jasno odgovorio.

„Vjerujte, to je kod nas u Orašju sasvim normalno”, kaže on.

Njegova nastavnica u muzičkoj školi, Marija Nedić, bila je ujedno i voditeljica zbora, a onda kada im je zatrebala pratnja tarabuke, znala je kako je Senad pravi izbor za njih.

„Osim što mi je drago što sam u jednom životnom periodu bio član zbora „Adoro”, još veća mi je radost to što sam kroz taj rad stekao mnoga nova prijateljstva i sa njima putovao na različite destinacije kojih se i dan danas rado sjećam”, rekao je Senad za eTrafiku.

Foto: Samra Šakanović Prgić

Zahvaljući njemu i njegovoj nastavnici Mariji, u Franjevačkom samostanu u Tolisi, po prvi put začula se ilahija „Kad procvatu behari” koja je izazvala gromoglasan aplauz kod svih prisutnih.

Sve dok postoji glazba kao osnovna nit koja ih spaja i prožima, ovaj mladić, naučen da voli i poštuje drugo i drugačije nikada nije pravio razlike između svojih prijatelja iz bošnjačkog hora i katoličkog zbora. Iako zbog svakodnevnih obaveza nema mnogo slobodnog vremena, Senad zna kako je vježba ključ svakog napretka, a u budućnosti bi se volio baviti glazbenom produkcijom.

„Ne znam što nosi sutra, ali znam da ću sebe pronaći u glazbi. Želio bih se baviti glazbenom produkcijom, a svaki novi dan sve sam bliže tom cilju. Baš zato poručio bih  mladima da ne odustaju od svojih snova”, rekao je.https://www.youtube.com/embed/FVg38-rQnHA?feature=oembed

Početkom ove godine, Senad je kao gost pozvan na susret i druženje omladine pod nazivom „Večer ilahija, kasida i sevdaha”, gdje je s drugim aktivistima iz nekoliko lokalnih zajednica radio na promicanju duhovnih, kulturnih i tradicionalnih vrijednost. Hor u kojem je počeo svirati sa samo četiri godine još uvijek je aktivan, a Senad i dalje ide stopama svojih roditelja. S ostalim članovima hora „Azizija”, ali i samostalno, Senad je nastupao u mnogim mjestima širom Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Ove godine „Azizija” je proslavila svoj 28 rođendan, koji su upriličili onlajn koncertom. Također, Senad je nedavno u suradnji s horom Ehli Iman snimio i svoju prvu ilahiju koja nosi naziv „El Halik”. Glazba, doista, spaja ljude, a ovaj talentirani mladić i glazbenik jedan je od najboljih dokaza za to. Za kraj našeg razgovora Senad je svojim vršnjacima poručio da uvijek slijede svoje srce i ne gledaju na druge ljude, jer čovjek ispunjenog srca je sretan čovjek.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

eTrafika.net

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.