Finansiranje medija tokom pandemije: Promocija vlasti a ne interesa građana

U finansijskim odnosima između  vlasti i medija u Bosni i Hercegovini suštinski se ništa nije promijenilo nabolje nakon izbijanja pandemije virusa korona u 2020. godini.

Piše: Arnes Grbešić

foto i video: Arnes Grbešić

Zbog pada prihoda od oglašavanja finansijska ovisnost medija o političkim strukturama postala je još vidljivija, dok su mnogi predstavnici vlasti potvrdili da medije doživljavaju samo kao budžetske potrošače ili platforme za vlastitu promociju, te kako očekuju da rade u njihovom, a ne u interesu građana.

Posebne programe za prevazilaženje negativnih finansijskih posljedica u medijskom sektoru uslijed pandemije COVID-19 vlasti u BiH nisu imale.

Pandemija virusa korona u prošloj godini nije značajnije promijenila praksu vlasti na lokalnom i višim nivoima koje izdvajaju novac za vlastite i druge medije kao osnivači, prema godišnjim ugovorima ili za projektne aktivnosti. U ovoj godini u budžetima se bilježe smanjenja, ali i povećanja sredstava za medije.

“Medijska djelatnost u BiH se ne shvata kao uređena i odgovorna oblast, već se pokušava rascjepkati na medije koji su, tako da kažem, lojalni režimu i na one koji opoziciono djeluju. Pomoć je otišla daleko od transparentnog i javnog medijima koji slušaju. Naravno, to nije sistematična pomoć u smislu njihovog razvoja ili održavanja, odnosno u funkciji demokratije i razvoja društva, već je to jednostavno potkusurivanje sa javnim novcem sa odanim prijateljima, medijskim tajkunima i slično”, kaže Enes Osmančević, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

Ministarstvo finansija BiH protiv prijedloga za pomoć medijima

Zbog pomoći medijima suočenim sa posljedicama pandemije COVID-19 Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) namjeravala je da plati obaveze medija u 2020. godini za korištenje frekventnog spektra u iznosu od blizu 650.000 maraka. Taj iznos bi se isplatio iz akumuliranog viška prihoda RAK–a.

“Na ovaj način bi se spriječio negativan uticaj epidemije virusa korona na poslovanje i opstanak dijela korisnika dozvola u oblasti elektronskih medija i spriječilo eventualno otpuštanje radnika u ovoj oblasti”, podsjećaju iz RAK-a, te navode da u državnom Ministartsvu finansija i trezora nisu dobili saglasnost za takvu podršu medijima.

“Ministarstvo finansija i trezora je dalo negativno mišljenje na Prijedlog odluke o korištenju sredstava akumuliranog viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije, ukazujući na određen broj manjkavosti navedene odluke, uz obrazloženje da se Agencija ne može posmatrati nezavisno od budžeta institucija BiH, kao i da bi primjenom ovakve Odluke prihodovna strana budžeta BiH bila umanjena za iznos od 643.520 KM”, pojašnjavaju iz RAK-a.

Zbog toga je obustavljeno donošenje spomenute odluke koja bi išla u prilog budžetu elektronskih medija u BiH. Vijeće RAK-a je donijelo odluku da se visina godišnje naknade za 2020. godinu obračunava na osnovu stope u iznosu od 0,25 odsto, umjesto 0,50 odsto. Na taj način mediji su oslobođeni plaćanja obaveza u iznosu od 185.000 maraka. Nekoliko puta veća podrška medijima, međutim, nije dobila saglasnost u Vijeću ministara BiH.

Medijima su iz vlada Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske (RS) preporučili da koriste mehanizme namijenjene privrednicima, ugostiteljima i drugim granama.

U Vladi Federacije BiH nije bilo moguće dobiti jasan odgovor na jednostavno pitanje – koliko je novca iz budžeta u 2020. godini izdvojeno za medije?

U odgovoru na upit, vidjivo je da je Ured za informisanje Vlade Federacije prethodno i druga pitanja o eventualnim specijaliziranim programima za medije, te korištenju vladinog programa za pomoć zbog pandemije uputio i Arhivu FBiH, Federalnom zavodu za pedologiju (koji se bavi ispitivanjem kvaliteta zemljišta), Federalnom Agromediteranskom zavodu i Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

“Vaš upit smo proslijedili na kabinete ministara svih 16 federalnih ministarstava i 12 federalnih upravnih organizacija”, naveli su iz Vladinog ureda za informisanje: “Odgovore je dostavilo 14 ministarstava i sedam upravnih organizacija”.

Odgovori ministarstava upućuju na to da nije bilo izdvajanja za medije, a entitetsko Ministarstvo finansija nije odgovorilo na pitanja koja im je dostavio Ured za informiranje Vlade FBiH.

Ostatak teksta pročitajte na media.ba

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.