Dan ustanka naroda i narodnosti BiH u borbi protiv fašizma – Zajedno smo i odlučno podigli svoj glas

U Tuzli je, u povodu obilježavanja 80 godina od 27.jula 1941. godine – Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u borbi protiv fašizma, u ponedjeljak organizovan program obilježavanja ovog značajnog datuma iz povijesti Bosne i Hercegovine i grada Tuzle. Nakon odavanja poštovanje i polaganja vijenaca na spomen obilježja, na platou kompleksa Slana banja održan je prigodan svečani program.

Piše: Đorđe Krajišnik

Kontinuitet antifašizma

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, je u svom obraćanju istakao da je 27. juli jedan od najznačajnijih datuma u bosanskohercegovačkoj historiji, te da Grad Tuzla u kontinuitetu njeguje tradiciju antifašizma i glavni je čuvar antifašizma u Bosni i Hercegovini. “Prije osamdeset godina, građana i narodi BiH su krenuli u ustanak protiv fašizma. Pokazalo se to odlučujućim za cijeli prostor bivše Jugoslavije. Bosna i Hercegovina je presudila u Drugom svjetskom ratu, ovdje su bile sve fašističke ofanzive i ovdje su se vodile sve značajnije bitke. Građani i narodi Bosne i Hercegovine dali su više od bilo koga na prostoru bivše Jugoslavije u pobjedi planete nad Hitlerom, ustašama i četnicima. To bi ova vlast trebala više da koristi”, istakao je Imamović.

I delegacije Skupštine i Vlade TK položile su cvijeće i vijence na spomen obilježjima na kompleksu Slana Banja u Tuzli i odale počast onima koji su izgubili život braneći Tuzlu i BiH. Premijer TK, Kadrija Hodžić ocijenio je da 27. juli spada u najsvjetlije povijesne trenutke BiH, ukazujući na značaj današnjeg obilježavanja tog datuma.

Najviše vrijednosti i ideali

„Toga dana prije 80 godina su bh. narodi zajedno i odlučno podigli svoj glas protiv fašizma. Taj antifašistički pokret je značio borbu za zajednički život, za zajedničke vrijednosti, jednakost svih nas, kao najviših humanističkih i civilizacijskih vrijednosti i ideala“, rekao je Hodžić. On je dodao da današnje obilježavanje antifašističkog ustanka  nije samo kultura sjećanja, nego i aktueliziranje te borbe, budući da se, kako je naglasio, i danas fašizam rađa u mnogostrukim oblicima.

„Ponos ovog kraja je, da je iznedrio ljude koji u tim trenucima spadali u najveće revolucionare, kao što su Pašaga Mandžić, Cvijetin Mijatović, Todor Vujasinović, Ivan Marković, koji su prije ustanka formirali Oblasni štab za pripremu ustanka“, zaključio je je premijer TK.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.