Beč uvodi upotrebu višekratnog posuđa u gastronomiji

Austrijska prijestolnica pokrenula je novu akciju sprječavanja nastanka otpada, ovaj put u gastronomskim objektima. Gosti se potiču na korištenje višekratnog posuđa pri konzumaciji jela.

Posljednjih godina zavladao je trend hranjenja van kuće, pa se korištenjem jednokratnog posuđa i pribora povećao i otpad, kako kod kuće tako i na radnom mjestu.

Ugostiteljski objekti u glavnom gradu Austrije sada posebnim naljepnicama informišu svoje goste, kako im hranu koju su naručili za ponijeti mogu poslužiti i u višekratnom posuđu. Tako se udio jednokratnog posuđa i pribora znatno smanjuje, a gosti restorana mogu izabrati ekološki prihvatljivu alternativu. Žuta naljepnica ukazuje na to da gosti mogu donijeti svoje višekratno posuđe, u koje im se može poslužiti hrana, dok zelena naljepnica označava da posjetioci mogu ponijeti jelo u višekratnom posuđu u vlasništvu restorana. Naljepnice se izdaje u formatu A5 i besplatne su, a restorani ih mogu izložiti i na stolovima svojih objekata. Pojedini restorani nude i mogućnost dostave hrane u višekratnom posuđu.

Erfolgsbilanz für Schulen und Umwelt: 58.000 Mehrwegbecher

U Beču je još 2011. zakonski propisano korištenje višekratnog posuđa na većini događaja. Velike manifestacije poput filmskog festivala ili zimskog klizališta na trgu ispred gradske vijećnice uspješno se održavaju uz korištenje višekratnog posuđa od nehrđajućeg čelika i polipropilena.

Autor fotografija:  (c) Monika Kupka/ “die umweltberatung”

(c) Christian Stemper/ WienTourismus

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.