Beč je centar međunarodne startup scene

Međunarodni startup festival ViennaUP’22 od 27. maja do 3. juna stavlja Beč u centar umrežavanja i ekonomske saradnje. Osmodnevni program privući će prvenstveno svjetske, ali i austrijske startupe, organizacije, tehnološke entuzijaste, investitore i vizionare. Gosti mogu učestvovati na pojedinačnim događajima u Beču ili online.

“Ovogodišnji ViennaUP’22 će biti jedan od prvih evropskih startup festivala organizovan u rangu velikih međunarodnih događaja. Učesnici konačno imaju priliku da se ponovo sretnu uživo. Pored uzbudljivog programa imati će priliku i doživjeti grad sa najboljom kvalitetom života kako bi mu se što prije vratili”, rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

U fokusu socijalna pitanja, životna sredina i žene liderke

ViennaUP’22 se fokusira na teme tehnologije, inovacija, životne sredine, društvenih pitanja i žena kao poslovnih lidera. Program festivala zaokružuju događaji iz prirodnih nauka, proizvodnje, ICT-a, FinTech-a i kreativnih industrija. Oko 30 uglavnom lokalnih, ali i međunarodnih programskih partnera organizira više od 60 pojedinačnih događaja. Očekuje se hiljade posjetilaca iz 40 zemalja koji uz festivalski sadržaj mogu doživjeti i nezaboravno iskustvo Beča.

“Beč je plodno tlo za ekonomske, tehničke i društvene inovacije, a ViennaUP’22 je najbolji format za predstavljanje našeg grada i njegovog ekonomskog potencijala međunarodnoj publici”, rekao je Peter Hanke, član gradske vlade zadužen za privredu i finansije.

David Bohmann

Vrhunac festivala

U sklopu festivala oržat će se i konferencija Lead Today – Shape Tomorrow namijenjena isključivo ženama poduzetnicama, sa više od 40 govornika i temama društvene i ekološke održivosti. Na trodnevnom hackathonu “Sustainable Blockchain” moguće je osvojiti do 15.000 eura. Uz Impact Days u Hofburgu, austrijska prijestolnica je i domaćin vodeće konferencije o socijalnom poduzetništvu u Evropi. Na Smart City Summit-u sve se vrti oko pitanja kako će gradovi ostati prihvatljivi za život u budućnosti.

Spoj inovacije i tradicije

Na ViennaUP’22 ciljano se spajaju inovacija i tradicija. Kultura bečkih kafića takođe igra važnu ulogu. U četiri odabrana bečka kafea koji su bili prvi co-working prostori, bit će postavljene zone za sastanke. Početna baza festivala na Karlsplatzu je centralno mjesto okupljanja.

Međunarodna saradnja i kosmopolitizam kao recept za uspjeh

Ono što ovaj poslovni festival čini posebnim je činjenica da se održava na različitim lokacijama u gradu, a ne u konferencijskom centru.

“ViennaUP’22 je poseban festival jer je poizvod same startup zajednice za globalnu publiku. Poznati smo širom svijeta zbog našeg autentičnog i kooperativnog startup ekosistema”, rekao je direktor Bečke privredne agencije Gerhard Hirczi. Poduzetnici iz cijelog svijeta pokušat će pronaći zajednička rješenja za ključna pitanja budućnosti.

Svi zainteresovani se mogu registrovati na: www.viennaup.com   

Autor fotografija: © David Bohmann

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.