“Afganistanska djevojka” s naslovnice National Geographica evakuirana u Italiju

Sharbat Gula, poznata zelenooka “afganistanska djevojka” koja je bila na naslovnici časopisa National Geographic 1985. godine, evakuirana je u Italiju.

“Afganistanka Sharbat Gula stigla je u Rim”, navodi se u saopćenju Predsjedništva Vijeća ministara, talijanskog ekvivalenta uredu premijera.

Gula je zatražila pomoć da napusti Afganistan nakon što su talibani ponovno preuzeli vlast u augustu, podsjeća se iz Ureda.

Njena evakuacija pomognuta je u okviru šireg talijanskog programa evakuacije za afganistanske građane i vladinog plana za njihov prihvat i integraciju.

Nakon talibanskog preuzimanja vlasti, deseci hiljada Afganistanaca su evakuirani. U zemlji su se ponavljali napadi, a humanitarna situacija se smatra katastrofalnom, piše DPA.

Gula je privukla pažnju javnosti širom svijeta kada je njezina fotografija objavljena na naslovnici National Geographica u junu 1985. godine. Nakon toga je fotografija naširoko korištena za objavljivanje nevolje izbjeglica.

Kultna fotografija, koju je snimio fotograf Steve McCurry, donijela je Guli titulu “Mona Lise iz afganistanskog rata”.

McCurry ju je fotografirao u decembru 1984. godine, kada je imala 12 godina i bila je u izbjegličkom kampu. Živjela je u Pakistanu od invazije tadašnjeg Sovjetskog Saveza na Afganistan 1979. godine.ž

akta.ba

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.