Aplicirajte za Melina Mercouri nagradu za zaštitu i upravljanje kulturnim pejzažima

Otvorene su nominacije za međunarodnu nagradu Melina Mercouri, za UNESCO i Grčku 2021, namjenjenu organizacijama koje su doprinjele zaštiti i upravljanju kulturnih pejzaža. 

OBLAST: 

Održivi razvoj

OPIS

Kulturni pejzaži, definisani kao kombinovana dijela prirode i čovjeka, oličavaju dugačak i prisan odnos između ljudi i njihovog prirodnog okruženja. Bilo da se nalaze u urbanim ili ruralnim okruženjima, sve su plodovi različitih interakcija čovjeka i prirode i stoga služe kao živo svjedočenje o evoluciji ljudskih društava.

Nagrada je stvorena 1995. godine kako bi nagradila izvanredne primjere akcije za zaštitu i unaprijeđenje svjetskog kulturnog pejzaža – kategorije koja spada pod svjetsku baštinu. Podržana je od strane grčke vlade, a ime Melina Mercouri nosi po bivšoj ministarki kulture Grčke koja je bila velika zagovornica integrisanog očuvanja.

Nagrada u iznosu od 30.000 američkih dolara dodeljuje se svake dve godine jednom laureatu.

USLOVI

Mogu se nominovati pojedinci, rukovodioci lokacija, institucije, drugi entiteti, zajednice ili nevladine organizacije (NVO) koje su dale značajan doprinos zaštiti, upravljanju i unaprjeđenju glavnih svjetskih kulturnih pejzaža.

NAČIN PRIJAVE

Nominacije mogu podneti:

-Vladine agencije iz država članica UNESKO-a, uz konsultacije sa njihovim UNESKO nacionalnim komisijama;

-NVO koji imaju zvanično partnerstvo sa UNESKO-om;

-Međunarodne, regionalne i nacionalne profesionalne, akademske i nevladine organizacije aktivne na polju kulturnih pejzaža.

Obrazac za nominaciju se ispunjava online, na engleskom ili francuskom jeziku.

ROK ZA PRIJAVU:

  1. april 2021.

Detaljnije na UNESCO zvaničnoj stranici. 

mladiinfo.me

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.