Sedmica/Tjedan ljudskih prava, pod sloganom ‘Želim da znam šta su moja ljudska prava’

Budite i vi dio Sedmice/tjedna ljudskih prava u Bosni i Hercegovini!
Volontirajte, aktivirajte se, sarađujte i podržite Sedmicu/tjedan ljudskih prava!

Mreža za izgradnju mira vas i ove godine poziva da obilježite Sedmicu/Tjedan ljudskih prava u period od 5. do 11. decembra/prosinca 2019. godine. Ovogodišnji slogan je ‘Želim da znam šta su moja ljudska prava’, sa namjerom da ideje o poštovanja i znanju o ljudskim pravima dopre do svih.

Opšta skupština UN-a proglasila je 10. decembar/prosinac kao Dan ljudskih prava, kako bi se usmjerila pozornost “naroda svijeta” na Opštu deklaraciju o ljudskim pravima kao zajedničko mjerilo postignuća za sve narode i sve države. Potpisivanjem Opšte deklaracije o ljudskim pravima po prvi puta u istoriji čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika” i pri tome udaren kamen temeljac za Međunarodni dan ljudskih prava.

Svako od nas, svugdje, u svako doba ima pravo na cijeli niz ljudskih prava, ljudska prava pripadaju jednako za svakoga od nas i vežu nas zajedno kao globalnu zajednicu sa istim idealima i vrijednostima.

Ovim putem molimo sve javne ustanove da obilježe ove datume, te nam pošalju slike i kratki tekst za objavu na našoj web stranici.

Za najavu događaja potrebno je da nam pošaljete ko je organizator (institucija, škola, organizacija), naziv aktivnosti, kratak opis aktivnosti, mjesto održavanja, datum i virjeme, te kontakt osobe zadužene za organizaciju događaja.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.