Zahtjevi vlastima i institucijama Republike Srpske

U svjetlu događanja u Republici Srpskoj u posljednjih nekoliko mjeseci, koji se ogledaju u stvaranju atmosfere straha, zabrani javnih okupljanja i najavama donošenja novih ili izmjena postojećih zakona kojima se uređuju neka od osnovnih ljudskih prava, organizacije civilnog društva iznose pet zahtjeva za vlasti i institucije Republike Srpske i pozivaju akademsku zajednicu, javne ličnosti i sve građane i građanke da svojim potpisima podrže ove zahtjeve i pridruže se pružanju otpora kršenju osnovnih ljudskih prava u RS.

Zahtjevi:

1. Mora se prestati sa donošenjem zakonskih rješenja koja ograničavaju uživanje ljudskih prava i građanskih sloboda i koja nisu u skladu sa međunarodnim standardima iz ove oblasti.

2. Ne smiju se limitirati i reducirati javni prostori za mirna i spontana okupljanja i sprečavati okupljanja građana/ki koji traže da se otkrije ko je ubio Davida Dragičevića. U najkraćem mogućem roku ovo ubistvo i nerazjašnjenje smrti ostalih naših sugrađana moraju da se riješe, a počinioci ubistava najstrože kazne.

3. Mora se prestati sa praksom zastrašivanja, prijetnji, etiketiranja i represije.

4. Mora se početi sa departizacijom sistema i usmjeravanjem na ostvarenje potreba svih građana, a ne samo jednog dijela građanstva i interesnih grupa, koje su bliske vlasti.

5. Svaki napad na novinare/ke mora se efikasno i profesionalno istražiti od strane policije, kako bi se kroz djelovanje tužilaštava i sudova kaznili počinioci, a javnosti poslala jasna poruka o nedopustivosti nasilja nad medijskim profesionalcima. Moraju se sankcionisati svi koji u javnom prostoru zabranjuju novinarima dostojanstven i siguran rad, koriste govor mržnje i stvaraju atmosferu linča!

Link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQtv1Lya9zA0T5YfYHbEUuboQ4tXD7Vai4MLQad_sVHuicbA/viewform

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.