Projekt Saveza udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Unsko-Sanskog kantona; „VOZIM, IAKO NE HODAM“

Svjesni da se skoro svaki dan događaju teške saobraćajne nezgode koje imaju za posljedicu smrt ili teški invaliditet učesnika, koje mahom prouzrokuju mladi i neiskusni vozači, smatrali smo da treba nešto poduzeti na tom planu. Smatrali smo da je glavnih uzroka ovog problema što nema dovoljno sadržaja i edukacije mladih i neiskusnih vozača u području sigurnosti prometa.

Naša primarna misija temelji se na inovativnom, neformalnom obrazovanju, gdje mladi ljudi iz drugog kuta, kroz lično iskustvo u prometnim nezgoda uče mlade ljude o sigurnosti na cestama te o važnosti poštivanja pravila u prometu.

U cilju prevencije i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, organiziramo edukativne radionice za učenike završnih razreda u srednjim školama i fakultetima, na kojima učenike i studente upoznajemo sa rizicima i posljedicama koje mogu prouzročiti neiskusni, nesavjesni vozači, a naročito oni koji voze pod utjecajem alkohola, opojnih droga, koriste mobitele prilikom vožnje te ne vezivanjem sigurnosnog pojasa prilikom vožnje.

Glavni predavači na tim radionicama su osobe sa invaliditetom koje su invaliditet stekle u saobraćajnoj nezgodi. Kroz svoju životnu priču i lično iskustvo o tome kako su nastradali, sa kojim se posljedicama sada susreću i sa kakvim se sve problemima moraju suočavati zbog svog invaliditeta, oni mladima nastoje dočarati koje sve posljedice može da prouzrokuje neodgovorno ponašanje u saobraćaju.

Projekt provodimo od 2017.godine, i u protekle dvije godine je realiziran na području cijele Federacije BiH i bio je financiran od strane Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, iz sredstava ostvarenih od igara na sreću. Iako smo u dvije godine posjetili preko 60 škola i fakulteta, održali 83 radionice pred oko 4.000 učesnika i sa izuzetnim prijemom i dojmovima kako učenika, studenata tako i njihovih profesora, kao i statistički podaci BIHAMK BiH, koji ukazuju na znatno smanjenje saobraćajnih nezgoda na prostorima na kojima smo izvodili radionice i povećanje broja nezgoda gdje nismo provodili radionice, nažalost, ove godine naš projekt nisu podržali iz nama nepoznati razloga, tako da ćemo ove godine radionice održavati samo na području Unsko- Sanskog kantona i sa tim aktivnostima samo započeli 26. Novembra i planiramo obići sve škole na kantonu uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-Sanskog kantona.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.