Upoznajte članice Mreže za izgradnju mira: Fondacija CURE

Fondacija CURE je feministička, aktivistička, antimilitaristička i antifašistička organizacija koja se primarno identifikuje i opredjeljuje kao feministička organizacija, prihvatajući multiplicitet feminizma i svih tema od važnosti za daljnji razvoj rodne ravnopravnosti u društvu. Fondacija CURE insistira na uključivanju višestruko marginalizovanih žena – Romkinja, žena i djevojčica s invaliditetom, roditeljki djece sa invaliditetom, žena iz malih ruralnih zajednica, lezbejki, biseksualnih i trans žena (LBT), samostalnih roditeljki, žena treće dobi, žena preživjelih nasilje i drugih društveno ranjivih kategorija, zagovarajući njihovo uključivanje, na ravnopravnim osnovama, u sve društvene tokove, posebno na mjesta gdje se donose odluke. Promovišući kulturu nenasilja i antidiskriminacije, insistiramo na vidljivosti žena u društvu kroz javnost rada, ulični aktivizam i angažovanu umjetnost, te na promociji ženske i feminističke perspektive vezane za sva društveno – politička pitanja.

Fondacije CURE radi na podršci, jačanju kapaciteta i kreiranju sigurnog okruženja za novu generaciju aktivistkinja i feministkinja, za njihovo odgovorno i aktivno učešće u pozitivnim društvenim promjenama kroz:edukativne programe,istraživanja, analize i javno zagovaranje, lokalna i regionalna umrežavanja, angažovanu umjetnost i aktivizam, izgradnju inkluzivnog i održivog ženskog pokreta.Fondacija CURE je koordinirajuća organizacija Ženske mreže Bosne i Hercegovine.

PitchWise je festival ženske umjetnosti i aktivizma u Bosni i Hercegovini koji se od 2006. godine organizuje jednom godišnje i postao je zaštitni znak Fondacije CURE kao jedinstven feministički međunarodni događaj koji objedinjuje aktivizam i angažovanu umjetnost. Festival je nastao iz ideje da se „osvoje zapušteni javni prostori” i transfomišu u mjesto koje okuplja umjetnice uključene u rješavanje različitih društvenih problema, aktivistkinje, naučnice, feministkinje i sve druge zainteresovane za pitanja položaja žena u BiH i regiji.

Pratite nas!

Web: www.fondacijacure.org

Instagram: @fondacijacure  

Twitter: @Fondacija_CURE

Facebook: https://www.facebook.com/fondacijacure/   

YouTube: Fondacija CURE

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.