Udruženje „Lan“ iz Bihaća na Međunarodni dan volontera provelo uličnu akciju u okviru projekta „Igrom do škole“

Udruženje „Lan“ iz Bihaća, kao član Mreže za izgradnju mira, priključilo se obilježavanju Sedmice ljudskih prava pod sloganom  „Želim da znam šta su moja prava“.

Na Međunarodni dan volontera održana je ulična akcija u okviru projekta „Igrom do škole“, gdje su mladi volonteri Grada Bihaća pričali sa građanima o ljudskim pravima, posebno pravima djece, njihovom poštivanju, ali i kršenju.

Posebno su naglasili nejednake šanse koje djeca iz marginaliziranih grupa imaju kada je u pitanju pristup ranom, odnosno predškolskom odgoju i obrazovanju i podatke da Bosna i Hercegovina ima najnižu stopu uključenosti djece u obrazovanje prije osnovne škole i da tek nešto više od 13% djece ima pristup predškolskom obrazovanju, a da je stopa uključenosti romske djece daleko niža, samo 1,5%. Upravo romska djeca su u velikoj mjeri uskraćena za ostvarivenje svog prava na predškolski odgoj i obrazovanje. 

Upravo zbog ovakvih pokazatelja, Udruženje „Lan“ je odlučilo da kroz niz edukativnih radionica za djecu koja žive u romskoj zajednici i njhove roditelje poboljša uključenost djece Roma u predškolsko i osnovno obrazovanje.

Također su podijeljeni  leci kroz koje su se građani mogli upoznati s projektom „Igrom do škole“ i njegovim ciljevima. Projekt je sufinansiran sredstvima Grada Bihaća, a kroz projekt Udruženje „Lan“ želi pružiti podršku djeci romske nacionalnosti i njihovim porodicama, kao socijalno ranjivoj grupi, kako bi se umanjili rizici njihove socijalne isključenosti.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.