Specijalno izdanje Sedmičnih vijesti iz Step-a i Zajednice inovativnih nastavnika/ca

COI STEP BY STEP & ZAJEDNICA INOVATIVNIH NASTAVNIKA

Mjesto gdje se spajaju ljudi i rađaju ideje, kako bismo zajedno gradili dobro obrazovanje, i čuvali radost djetinjstva za svako dijete. 

STVARAMO USLOVE ZA KONTINUIRANI PROFESIONALNI RAZVOJ NASTAVNIKA I EDUKATORA KAKO BI SVOJA ZNANJA I VJEŠTINE KORISTILI ZA DOBROBIT SVAKOG DJETETA. RAZVIJAMO PROFESIONALNE RESURSE I VISOKOKVALITETNE PROGRAME KOJI SU ODGOVOR NA STVARNE POTREBE U ODGOJU I OBRAZOVANJU. POVEZUJEMO SVE AKTERE U OBRAZOVANJU I OTVARAMO PROSTOR ZA PROFESIONALNI DIJALOG I UZAJAMNO UČENJE. PREPOZNAJEMO PROMOVIŠEMO I NAGRAĐUJEMO INOVATIVNE NASTAVNIKE KAKO BISMO INSPIRISALI I DRUGE NASTAVNIKE ALI I DRUŠTVO U CJELINI. NEPRESTANO ZAGOVARAJUĆI ZA PROMJENE KOJE ĆE DOVESTI DO JASNIJE I DUGOROČNIJE STRATEGIJE ZA RAZVOJ KVALITETNOG OBRAZOVANJA KROZ MREŽE I KOALICIJE, ZAJEDNIČKE KAMPANJE I AKCIJE. NE ODUSTAJEMO NITI OD JEDNOG DJETETA, NASTAVNIKA ILI ŠKOLE JER VJERUJEMO DA JE OBRAZOVANJE NAJMOĆNIJI ALAT KOJI MOŽE PROMIJENITI SVIJET NA BOLJE. 

PREGLED POSLJEDNJIH 35 DANA ILI 840 SATI

Sedmične vijesti iz Step-a i Zajednice inovativnih nastavnika

SPECIJALNO IZDANJE
04.05.2020. godine

Prvi maj, praznik rada i vikend su iza nas i želimo vam sretan ponedjeljak. 
Nadamo se da vas nije previše rastužio prazan pretinac za e-mail u subotu, ali i da će vam današnje, specijalno izdanje izmamiti osmijeh na lice. Specijalno, jer smo ponosni na ono što smo kreirali zajedno i koristimo ovu priliku da se zahvalimo svima koji su dostavljali svoje ideje, dječije radove i izazove u posljednjih 35 dana. Pogledajte šta smo uradili u 840 sati i upoznajte naš tim klikom ovdje.

 STEP BY STEP radionica

ISTRAŽIVANJE COI Step by Step i proMENTE
Kako roditelji i djeca doživljavaju online nastavu? Ako već niste popunili upitnik, vrijeme je da to učinite i proslijedite link drugim roditeljima. Hvala vam na tome! Upitnik za djecu je na kraju vašeg upitnika.
Link za upitnik – https://promente-ask.com/index.php/889614

NOVO!
Zapratite nas na novom Instagram profilu, komentarišite, lajkajte. dijelite ideje. 

WEBINARI  

WEBINARI SU  DOSTUPNI NA NAŠEM YOUTUBE KANALU!

Sa prošlosedmičnim webinarima počeli smo u nedjelju, a Arnes Tufek nam je održao webinar na temu “Class NOTEBOOK u aplikaciji TEAMS”. Pogledajte ga na ovom linku!

Nada Sokolović je u ponedjeljak, održala webinar na temu VIRTUELNE SVESKE I DRUGI ALATI . Webinar pogledajte OVDJE.

U srijedu je direktorica COI SBS dr. Radmila Rangelov Jusović održala WEBINAR ZA DIREKTORE/ICE ŠKOLA u sklopu projekta Škola u srcu zajednice. Webinar “KAKO VODITI ŠKOLU U DOBA KORONE – o izgradnji zajednice, evaluaciji, naučenim lekcijama i još nečemu” bio je namijenjen svim zainteresiranim direktorima i drektoricama koji se suočavaju sa nizom izazova kako bi osigurali efikasan rad svoje školske zajednice i dobro funkcionisanje online nastave. Webinar pogledajte OVDJE.

www.inskola.com

Platforma je osmišljena da bi našim registrovanim članovima na stranici omogućila pristup resursima za nastavnike kao što su pripreme za časove, ili metode i strategije koje im pomažu u profesionalnom razvoju..

Klik do registracije i članstva u Zajednici #inovativnihnastavnika

Registrujte se i pristupite Mislećem ponedjeljku, Dobrom utorku, Smiješnoj srijedi, Aktivnom četvrtku i Izazovnom petku, iz prošle sedmice i posljednjih  35 dana. Sedmične aktivnosti raspoređene na ovaj način privukle su veliku pažnju inovativnih nastavnika/ca koji su sa nama dijelili svoje ideje za rad sa djecom. I ove sedmice razmjenjujemo ideje i pozivamo vas da već danas odgovorite na temu dana na našoj oficijelnoj Facebook stranici COI Step by Step. Kako je izgledala naša prošla sedmica pogledajte u prikazu Sedmičnih aktivnosti koje slijede.

SEDMIČNE AKTIVNOSTI

Misleći ponedjeljak – Mislimo ponedjeljkom i izazov sedmice!
Misleći ponedjeljak vam donosi ideje i strategije za učenje. Ovog ponedjeljka tema je bila Matematička i finansijska pismenost. Znamo da vi imate puno sjajnih ideja, ali se nadamo da će vas ovo ponukati da se malo više pozabavite ovom temom. Ideje i Strategije za učenje No5 preuzmite na ovom linku.

U nedjelju je izašao treći broj časopisa Moj oblak na temu Superheroji. Časopis pogledajte ovdjei obavezno pročitajte uvodni tekst našeg urednika Ernada Osmića. Naši oblačići, prilog časopisu dostupan jeovdje.

Papirni avioni bili su naš zadnji izazov. Izazov je gotov, a vi i dalje možete letjeti daleko i visoko – ovako. 
Časopis izlazi nedjeljom, a dodatak četvrtkom na našoj oficijelnoj Facebook stranici gdje ponedjeljkom objavljujemo izazov sedmice i temu broja. Svoje radove za tekuću sedmicu možete nam slati do petka. Raduju nas pristigli radovi. Ne zaboravite kratke smjernice.

Dobri utorak – da budemo bolji ljudi!
Dakle, dobrim utorkom o vrijednostima. Od srca smo zahvalni nastavnicama koje su nam poslale svoje ideje i učeničke primjere. U videu pronađite uputstva a pogledajte ideje koje smo odabrali za ovaj dobri utorak. Odabrana vrijednost ovog utorka je solidarnost i shodno tome pronađite šta za nas znači solidarnost, a kako je gradimo pogledajte na slici.

Admira Hrelja poslala nam je tri ideje, koje od srca preporučujemo da pogledate i detaljno u opisu.
Volonterski programi– mreža podrške za svako dijete. Volonterskim programima podrške motivišemo djecu da pruže online podršku i pomoć osobi kojoj je to potrebno u određenom periodu. Načine podrške i pomoći online osmišljavaju djeca a ne odrasli! Ideje pronađite ovdje.
Zid zahvanosti – mreža podrške za svako dijete. Zid zahvalnosti predstavljaju poruke koje učenici šalju sa ciljem razvoja empatije, samosvijesti, samopuzdanja i pozitivnih stavova prema sebi i drugima. Ideju pronađite ovdje. Utorak je dan za dobra djela! Ove sedmice predlažemo aktivnost Dan za dobro djelo. Ideju pronađite ovdje.
Azra Vrević obrađivala je vrijednost obrazovanje  sa svojim učenicima. Pri tome je koristila tabelu koja ima 4 nivoa i pomaže djeci da rade na izgradnji kritičkog mišljenja! Ideju pronađite ovdje
Amela Redžić poslala nam je primjere učeničkih radova na temu obrazovanje  Pročitajte inspirativne eseje  AMNE PEJAK i SALMA SALME HASANOVIĆ.Do sljedećeg utorka ostanite zdravo, ostanite doma i naravno #nastavnicisuvažni

Smiješna srijeda – Za porodicu i smijeh!U srijedu plesali su i veliki i mali, a povodom Svjetskog dana plesa naša Željka Zovko i Plesni studio B-Dance, u suradnji s Lola klaunovima, organizirali su  disco partyna YouTubekanalu PS Bdance.
Razglednica iz svijeta došla nam je iz Holandije i šalje je profesorica engleskog jezika Azra Šahbaz – Saračević, nekadašnja je profesorica škola „Mirsad Prnjavorac“ i „Osman Nakaš“ u Sarajevu, a već 10 godina profesorica u Holandiji. Preuzmite je ovdje. 

Povodom sedam matematičkih dana zaigrajte sa ukućanima igru: Što bliže broju 100! Igru je sa nama podijelila naša Ivana Bubalo, a ovo je samo jedna od igara nastala na Sajmu matematike i osmislili su je učenici osmog razreda Osnovne škole Ruđera Boškovića Grude. Na izgled jednostavna igra – u kojoj se radi „samo“ o računanju, u sebi krije pravu avanturu!

Aktivni četvrtak – učenje je zabavno!
Evo novih 39 praksi koje svjedoče o zanimljivim i izazovnim aktivnostima u vašim virtualnim učionicama, a još više o kreativnosti djece! Projekti, eksperimenti, eseiji, kritička pitanja i analize, igrokazi, diplome, biznis planovi, izložbe, ogledi, ekonomija, grafički organizeri, junaci priča, origami i šta već ne. Prakse pogledajte na starom dobrom linku dostupnom ovdje.

Hvala svima na onome što ste činili za Zajednicu–poslali svoju praksu, održali webinar ili mu prisustvovali, preporučili knjigu, podijelili vijest, i napisali komentar, poslali dječije radove, čitali, učili i primjenjivali naučeno, jedni druge hrabrili, poticali i inspirisali

Molimo kada nam pišete ali nam je važno da svoje upite šaljete na pravu adresu:
Sva tehnička pitanja i sve oko web platforme te primjeri vezane za vrijednosti – nedim@coi-stepbystep.ba
Ideje za aktivnosti sa djecom i strategije – u zadatom obrascu od ponedjeljka – radmila@coi-stepbystep.ba
Radovi za Dječiji časopis – ilma@coi-stepbystep.ba
Sve vezano za psihološku podršku i sastanke subotom – mirjana@coi-stepbystep.ba

Ostanimo povezani!

https://www.sbs.ba/
https://inskola.com/
https://skolausrcuzajednice.com/

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.