SPAHIĆ: Velemajstorica Vesna Mišanović, Sarajka, otvara Prvu šahovsku sagu Sarajevo 2019.

Art direktor Internacionalnog festivalaa GRAD najavio je da će velemajstorica Vesna Mušanović otvoriti šahovskom partijom sa FM Rijadom Burovićem OLIMPIJCEM Prvu Šahovsku sagu Sarajevo 2019. Sudija ovog brzopoteznog meča je čuveni Muharem Višnjić. Meč se igra na Okruglom stolu vitezova umjetnosti kralja Arta u Klubu Collegium artisticum. Tim povodom VM MIŠANOVIĆ SARAJKA je izjavila: “Šah, kao i umjetnost, ostvaruje iskonsku potrebu čovijeka da pokaže svoju kreativnost, svoje filozofsko shvaćanje svijeta, svoju tehniku usavršavanu do najmanjeg detalja i svoju borbu prije svega sa samim sobom.

Šah i umjetnost, dva tako bliska svijeta, spojeni u jedinstvenu Šahovske sagu.

Budite dio naše priče!

Poziv za ovaj jedinstveni događaj VM Vesna Mišanović uputila je iz bašće ŠK “Bosna” u Pruščakovoj ulici u prisustvu FM Rijada Burovića, predsjednika Šahovskog saveza KS Sretka Žmukića ,šahovskog sudije Muharema Višnjića i Art direktora Internacionalnog Festivala GRAD Ibrahima Spahića.

Drage moje Sarajlije (bivše, sadašnje i možda buduće), 14.08.2019. Počinje jedinstvena šahovski spektakl u kome možda bas vi budete bili član Vitezova okruglog stola ili glavna figura živog šaha.

Očekujemo vas 14.8.2019.u 10:30 u prostorijama Collegium artisticuma! Jedini uvjet – ljubav prema šahu!

Zauzmite svoje polje na največoj šahovskoj ploči u prostoru galerije Collegium artisticum u kojem je predstavljena izložba hiljadugodišnje povijesti Bosne i Hercegovine u čast 830 godina Povelje Kulina bana građanima Republike Dubrovnik koja je svjedočila o slobodi i mudrosti i inspirisala mediteranski svijet i postavila temelje konceptu projekta “Evropa bez granica”,

Šah je igra umova i umjetnika! 

PROGRAM III INTERNACIONALNOG FESTIVALA GRAD

FREEDOM OF EXPRESSION

ŠAHOVSKA SAGA SARAJEVA 2019.

Klub Collegium artisticum

14.8.2019.

11,00-11,25

Okrugli sto vitezova umjetnosti kralja Arta/Klub Collegium Artisticum/Razgovor I pres konferencija o ŠK “Bosna” povodom osvajanja prve titule Evropskih šamiona 1994. /Bosna je osvojila do sada četri titule Evropskih šampiona.

Galerija Collegium artisticum

14.8.2019.

11,30-12,00

“Šešir protiv šešira” 

“Ljudi su šahovske figure na ploči od 64 polja”

ŠK”Bosna”

14.8.2019.

16.00-17,00

Simultanka na 25 ploča

VM Vesna Mišanović i FM Rijad Burović

Klub Collegium artisticum

15.8.2019.

11,00

Okrugli sto vitezova umjetnosti kralja Arta posvećen je povratku porodice Ramo Sole Blanco iz Tarragone koja je bila dio jedinstvenog svjetskog pokreta solidarnosti i donijela 1994. instrumente i note i izložbu iz 50 zemalja svijeta posvećenu ranjenoj Bosni i Hercegovini i Sarajevu ,Evropskoj kulturnoj prijestolnici Njihov pokret Musica per la pau-Taller del Sol Iinspirisao je poziv IPC-SWF.Sa njima smo bili u Sarajevu 1994 .godine i oni su se vratili 25 godina poslije ,ovdje i sada, 2019.u Sarajevu.

TRAMVAJ BR.6

Šahovska saga Sarajeva u tramvaju.

Stanica zaTramvaj br.6 kod SD “Bosna”

Šahovska simultanka velemajstorice Vesne Mušanović u Tramvaju GRAS-a koji simbolizuje plemenitost,hrabrost i životnu snagu sarajlija, umjetnicima u borbi za slobodu,mir i dostojanstvo.

17,00.

Odlazak u Remizu skulpture KENTAUROMAHIA sa stanice Br.6. 

19,00

IZLOŽBE U TOKU

Galerija Collegium artisticum

Otvoreno za posjetioce do 7.9.2019

SREDNJOVJEKOVNA BOSNA

DOKUMENTI O 80 GODINA UDRUŽENJA COLLEGIUM ARTISTICUM

ADIS ELIAS FEJZIĆ:SKULPTURA DAVORINA POPOVIĆA

Galerija ULUPUBiH

“Umjetnost u izlogu”

Otvoreno za posjetioce do 15.8.2019.

NEVENA NIKOLIĆ/NNeN design-UNIKATNI NAKIT,RUČNO IZRAĐENI NAKIT OD SREBRA I MESINGASA TRADICIONALNIM MOTIVIMA STEČAKA

svi građani Sarajeva,dijaspora,gosti i turisti u našem Gradu pozivaju se da učestvujuu Šahovskoj sagi Sarajeva .Potrebno je samo da odu do ŠK “Bosna” i da se prijave za simultanke i meč u navedenim prostorima.

Molim vas da objavite zvanični Program III Internacionalnog Festivala GRAD za drugu festivalsku sedmicu od 12.8.-19.8.2019.

Zahvaljujem Vam se na saradnji.

Ibrahim Spahić
Art direktor Festivala

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.