Spahić u Barceloni promovisao OIimpijadu kulture, Sarajevo, 2021.

Na VIII susretu Fondacije Skupštine građana i građanki Mediterana /FACM/ održanom od 7.11-10.11.2019. posvećenog mladima, kulturi, obrazovanju, ekonomiji, mobilnosti, klimatskim promjenama i građanstvu Mediterana, novim tehnologijama i demokraciji učestvovala je i delegacija Sarajevskog kruga FACM.

Edgar Morin, čuveni svjetski intelektualac pozdravio je video porukom učesnike Foruma i govorio o situaciji na Mediteranu i  krizama, konfliktima i izazovima koji su pred građanima Mediterana i Evrope. Ibrahim Spahić, predsjednik IPC/SWF i počasni član Savjetodavnog Savjeta FACM govoreći na Plenarnoj sjednici FACM uputio je poruku povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida u kojoj je čestitao građanima SR Njemačke i Evrope na otvaranju demokratskih promjena na starom kontinentu.

Istovremeno,naglasio je da, uprkos simboličnom i izuzetnom činu rušenja Zida u Njemačkoj  danas u Evropi bez granica  i modernom svijetu ima više zidova i granica nego u ikada u povijesti. Ratovi i sukobi, siromaštvo i koncentracija bogatstva i vlasti  rukama “vječito gladnih” i opsjednutih prirodnim bogatstvima planete doveli su, posebno, na Mediteranu i u Evropi do migrantske krize i uzurpiranja osnovnih ljudskih prava na život i slobodu i održivi razvoj.

Spahić je čestitao organizatorima i partnerima /FACM, IEMED / na realizaciji susreta predstavnika svih mediteranskih zemalja. Mediteran ima i  moralnu i   intelektualnu i političku zrelost  i snagu i u  novoj  generaciji mladih da djeluju  u duhu najboljih civilizacijskih vrijednosti Mediterana. Povodom desete godišnjice osnivanja FACM/2009.-2019./  i formiranja krugova FACM  u svim zemljama Mediterana, među kojima je i BiH, Spahić je obavjestio učesnike da je IPC donio odluku da  predsjednik i osnivač FACM  građanin Vicent Graces dobije Nagradu “Sloboda” za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobode.

Barcelona je Sarajevu i BiH pružila najsnažniju podršku Sarajevu, posebno u kulturi, organizaciji i pripremama učešća BiH na Olimpijskim igrama u Barceloni, kulturi i obnovi kuća i stambenih naselja i simboličkim imenovanjem Distrikta Sarajevo u svom gradu. Posebno se javno zahvaljujem tadašnjem  Gradonačelniku Barcelone gospodinu Pasqual Maragall i prijateljima i umjetnicima Antoni Tapies, Montserrat Caballe, Maria Luis Borras i Generalnom direktoru UNESCO-a Federico Mayor, organizaciji Musica per la pau idr.

Spahić je predstavio EFA/EFFE i BJCEM i pozvao na saradnju sve Mediteranske i svjetske kulturne asocijacije u u realizaciji Olimpijade kulture Sarajevo 2021 pod moto Umjetnost i civilizacije svijeta. To su razlozi i motivi  da Poziv za Prvu Olimpijadu kulture Sarajevo 2021 uputim iz Barcelone, Grada Gaudija.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.