Spahić: Poziv da se mapiraju tačke mira

Svjedocenje je zapisano da se ne zaborave dobri ljudi i dio je djela “Zapisi iz Štrosmajerove” koji će uskoro izaci iz stampe.
…..
“Granata od 155 mm pala je na Golf 2 u parku između Skupštine Grada Sarajeva, Alipašine džamije i Koševskog potoka. Ja sam bio ispod breze na čiju krošnju je odletjela poput Ptice/Zmaja karoserija crvenog Golfa 2, a njegov motor je raznesen u i geleri su napravili Sito i Rešeto od bijele Olimpije parkirane u neposrednoj blizini 2 i oslikali fasadu i smrskal prozorska okna Gradske Vijećnice koja nisu zamjenile UNHCER cerade.Gelerska siva prašina pomješana sa smeđim zemljanim oblakom zaposjela je moju glavu i lijepila se sa krvlju .Dramatične prizore ovozemaljskog pakla i haosa i čudesan zagrljaj Golfa2 i breze zabiljezili su moji prijatelji :vrhunski umjetnički fotograf M.Kovačević- Strašni sa svojim čuvenim okom kamere i multimedijalni vizuelni umjetnik N.Begovic-Nele koji je napravio instalaciju sa tablicom ,dijelovima karoserije Ptice/Zmaja – Golfa 2 i njegovog zaštitnog znaka -W-.i repa granate.

U bolnicu Koševo otišao sam sa krvavom glavom prekrivenom bijelim peškirom /umjesto zavoja/ koji mi je dala saradnica iz Centra za mir. Autobus Crvenog križa koji je bio parkiran ispred kina “Partizan” doveo me je do Urgentnog centra gdje su me dočekali i o meni se brinuli dr.Milutinovic, dr.Ceranić i dr.Kulenović i sestre,plemeniti heroji u bijelom. Prvi me je obišao J.Divjak koji je bio svjedok mog ranjavanja. Došli su i svi moji dragi saradnici iz Centra za mir i ubrzo sam se vratio u ritam svakodnevnice Grada. Nisam se, u takvim okolnostima, mogao odazvati pozivu da odem u Assisi na mirovni pohod. Ostao sam i otvorio izložbu umjetniku i svjedoku postojanja E.Numankadiću koji je izlagao u razorenom Kinu Sutjeska i Sjedištu Crvenog kriza BIH u okviru istoimenog projekta koji sam podrzao na njegovom začetku”.Poslije sam ranjavan između olimpijskih naselja Mojmilo i Dobrinja dok sam sa predsjednikom ANUBiH dr.S.Hukovićem nosio pacijentima u Dobrinjsku bolnicu citostatike koje smo dobili od humanista iz Londona i Berlina, kao i za vrijeme obilaska Vijećnice sa Susan Sontag i članovima IPC.

Fotografija Milomira , instalacija Nedžada i moja pjesma dokumenti su koji sada na jednom mjestu i svjedoče o događaju koji se ne može zaboraviti ali ,prije svega, o ljudima koji zaslužuju da ih se pamti po dobru.

Moj moto je da kroz sva životnaiskustva i skušenja mapiram tačke dobra koje ljude povezuju.

GOLF 2/dijelovi instalacije Nedžada Begovića.
GOLF 2/fotografija Milomira Kovačević Strašnog.
KORIJENI/pjesma iz moje knjige poezije” Sarajevski pauci i drugi kukci”.

KORIJENI
usred
breze
prijestol
nebeski

krošnja
treperava
lepeza

kora
poljupcima
ispucala
sneni
zagrljaj
ispod
plašta
bijelog
pauci
zasjeli
do
sudnjeg
dana

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.