Spahić: Pozivam sve građanke i građane, svih generacija i orijentacija, da zasade svoje drvo života i da rastemo i starimo prirodno i u harmoniji sa sobom i svojom okolinom

Predsjednik iPC Sarajevo Ibrahim Spahić uputio je čestitku i Proglas povodom Međunarodnog dana mira koji se obilježava 21.9.2019.

U čestitkama Spahić poziva sve građane i institucije u zemlji i svijetu na izgradnju mira i razgradnju mržnje i prevenciju sukoba i nasilja. Mir je suštinska vrijednost čovjeka i svaki stanovnik planeta ima pravo da ga gradi u sebi i svojoj prirodnoj sredini. Čovjekova okolina i održivi razvoj temelje se na životu, miru i slobodi.

Međunarodni centar za mir upućuje Proglas kojim poziva sve mirovne i ekološke pokrete u svijetu, vladine organizacije i međunarodne institucije da se udruže u obnavljanju povjerenja između čovjeka i prirode i pronađu harmoniju u vlastitom i prirodnom toku života, u izgradnji mira u sebi i slobode koja drugo i drugačije neće prezirati i poništavati.

Međunarodni centar za mir je organizovao svoju tradicionalnu akciju sađenja smrče i bijelog bora na olimpijskim planinama kojim se podsjeća na 36 godišnjicu ZOI 84 i Sarajevske zime.

PROGLAS

Međunarodni dan mira u znaku je borbe za mir i slobodu u svijetu i ekološku svjesnost.

Prvi dan jeseni koji bi mogao bi da donese glas o bogatoj žetvi na njivi i o kiši i kruhu za sve ljude svijeta.

Dan koji bi mogao biti sedmica i godina i stoljeće mira i slobode i plodnosti zemlje.

Nažalost, mi živimo u svijetu u kojem se plodovi beru za odabrane i izolovane od stvarnosti stanovnika planete Zemlja.

U svijetu koji je suočen sa stalnim izazovima razaranja,nasilja, lokalnih i regionalnih ratova, izgradnjom novih zidova između ljudi, naroda i zemalja.

U svijetu siromaštva,gladi i ugroženosti i raspamećenosti bogatih i sitih “silnika”.

U svijetu koji se dijeli na krive migrante i one koji su migrirali na “vrijeme” i sebe nazivaju domicilnim stanovništvom.

U svijetu gdje se mir i sloboda i klimatske promjene podcjenjuju i sve žrtvuje za interese” moćnih”.

U svijetu zagađenosti i eko katastrofa pluća planete i njenog krvotoka.

U svijetu u kojem nema ekološke svjesnosti ni savjesti unutar i prema prirodnom okruženju.

U svijetu u kojem ne postoji link diversity već samo profit link.

Međunarodni centar za mir upućuje Proglas kojim poziva sve mirovne i ekološke pokrete u svijetu, vladine organizacije i međunarodne institucije da se udruže u obnavljanju povjerenja između čovjeka i prirode i pronađemo harmoniju u vlastitom i prirodnom toku života, u izgradnji mira u sebi i slobode koja drugo i drugačije neće prezirati i poništavati .

Spahić je na mjestima sadnje sadnica mira na istakao značaj ovogodišnje akcije posvećene ekološkoj svjesnosti i na Igmanu, Bjelašnici, Trebeviću, Jahorini i na Bijambarama odao priznanje volonterima, Olimpijskom centru Jahorina, KJP Sarajevo šume, JP Šumarstvo Jahorina-Pale, KJU za zaštićena prirodna područja, Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane i veterine, Upravi šumarstva KS.

Na Jahorini je Spahić posebno podržao sadnju 10.000 sadnica i uputio apel da se sistematski pristupi obnovi i čuvanju prirodnog blaga na svim planinama i zaštičenim prostorima prirodne baštine BiH. Bosanskohercegovačke šume, voda, zemlja i zrak su najbolji čuvari ovog dijela našeg planeta. Briga o klimatskim promjenama pokazuje se ukoliko se praktično i lokalno djeluje. Korisnije je za Planetu Zemlju zasaditi jedno drvo, naglasio je Spahić, od hiljadu riječi i unificiranih globalističkih poruka i demonstracija za medije i socijalne mreže.

PRES MEĐUNARODNOG CENTRA ZA MIR

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.