Sarajevski otvoreni centar

Sarajevski otvoreni centar (SOC) je nezavisna, feministička organizacija civilnog društva koja teži ka osnaživanju lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans* i interspolnih (LGBTI) osoba i žena kroz jačanje zajednice i građenje aktivističkog pokreta.

SOC takođe javno promoviše ljudska prava LGBTI osoba i žena te kroz rad na pitanjima evropskih integracija podstiče daljnji razvoj civilnog društva. Član je više mreža organizacija civilnog društva u BiH, kako na regionalnom tako i na evropskom nivou.

SOC baštini intersekcionalnost i raznolikost ideja i ljudi poštujući i uzimajući u obzir različite ljude i njihove perspektive, te promoviše saradnju i solidarnost ulažući u dugoročna partnerstva na nacionalnom i međunarodnom nivou, jačajući svoju poziciju u civilnom društvu.

SOC se bori protiv višestruke diskriminacije, posebno na osnovu spola, spolnih karakteristika, roda, seksualne orijentacije, rodnog identiteta kroz potpuno poštivanje ljudskih prava i društvenu inkluziju LGBTI osoba i žena.

Kroz desetogodišnji period rada, ustanovili_e su i održavali jedini sistem nadzora kršenja ljudskih prava LGBTI osoba u državi; pokrenuli izmjene ili učestvovali u izmjenama nekoliko zakona vezanih za prava LGBTI osoba i prava žena; inicirali i sproveli edukacije i obuke državnih (i policijskih) službenika o kršenju ljudskih prava LGBTI osoba, kao i program obuke i osnaživanja (Akademija ravnopravnosti) za predstavnike izvršne vlasti i političkih stranaka o rodnoj ravnopravnosti; pokrenuli neformalni akademski feministički obrazovni program – Feministička škola Žarana Papić, te ponudili specijalizirano pravno savjetovanje za LGBTI osobe, kao i jedini program vršnjačke i psihološke podrške LGBTI osobama u BiH.

Svim svojim aktivnostima značajno su povećali vidljivost LGBTI tema i tema od značaja za prava žena i feminizam u našem društvu, a ujedno i podigli nivo svijesti o istim problemima u medijima u BiH.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.