Kriza prouzrokovana koronavirusom, COVID-19: Hitna operacija evakuacije izbjegličkih kampova sa grčkih otoka

Fotografija: middleeasteye.net

Diakonie Österreich hitno apelira na institucije EU

Organizacija Diakonie Österreich, zajedno s 200 crkvenih, te civilnih organizacija i društava iz svih krajeva Austrije i Evrope uputila je hitnu žalbu vodećim EU političarima, predstavnicima EU i Šefu grčke vlade: “Pozivamo vas da evakuišete izbjegličke kampove i žarišta sa grčkih otoka odmah, kako bi bila spriječena katastrofa usred pandemije COVID-19.”

‘’COVID-19 čini evakuaciju još hitnijom’’, nešto je na što je organizacija Diakonie Österreich više puta upozoravala. Evropa sada mora djelovati što je brže moguće i provesti hitnu operaciju kako bi premjestili izbjeglice sa grčkih otoka u odgovarajući smještaj – ne samo radi zaštite samih izbjeglica, nego i radi zaštite  lokalnog stanovništva i humanitarnih radnika. 

Posljedice izbijanja epidemije COVID-19 u kampovima bile bi nezamislive“, izjavila je direktorica Diakonie Österreich Maria Katharina Moser, prenoseći zabrinutost organizacije ‘’Liječnici bez granica’’. Ova ugledna organizacija za pomoć ugroženima saopćila je da postoji samo jedna slavina za vodu za 1.300 stanovnika.

kampa Moria na grčkom otoku Lezbosu, a sapun i ostale potrepštine za dezinfekciju su nedostupne. Familije od pet-šest članova moraju spavati skučene u tri kvadratna metra. 

Diakonie Österreich je uvjerena da pomoć na licu mjesta ne može spriječiti izbijanje epidemije u ovim okolnostima. Umjesto toga, potrebni su zajednički napori zemalja članica EU-a, s jedne strane pomažući Grčkoj da uspostavi odgovarajući smještaj na kopnu, a s druge strane smještanjem azilanata u slobodne prazne smještajne kapacitete drugih zemalja EU. Azilanti trebaju biti preusmjereni izravno u zemlje spremne da ih prihvate, u početku su to karantene gdje bi im se pružila medicinska i psihološka pomoć dok se zahtjevi za azil ne obrade. “Grčka ovo ne može sama riješiti…”, naglašava Moser, “…a Austrija ne može jednostavno stajati i gledati’’. 

Austrija bi se trebala pridružiti  naporima primajući djecu

Podsjetivši na najavu njemačkog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera, da će bez obzira na ograničenja ulaska zbog Corona krize, on ispuniti svoje obećanje da će primiti izbjeglice iz grčkih kampova, zajedno s drugim EU zemljama poput Francuske, Irske, Portugala i Finske, Moser kaže: “Čak i ako je Austrija do sada bila u suzdržana u otvaranju prema ovom pitanju, mi sada trebamo  slijediti primjer Njemačke i pokazati solidarnost s europskim inicijativama”. 

Azil mora ostati ljudsko pravo 

U svojem apelu upućenom vodećim političarima EU-a, organizacije civilnog društva kažu da su uvjerene “s obzirom na  dugogodišnje iskustvo u brizi i savjetovanju izbjeglica, da je u okviru kapaciteta EU-a da se nosi s trenutnom krizom na svojim vanjskim granicama’’. Organizacije isto tako zahtijevaju trenutno vraćanje ljudskog prava za traženje azila.  “To uključuje prihvatanje zahtjeva za azil i njihovo razmatranje u poštenim procedurama za dobijanje azila, a da se pri tome ne kažnjavaju ljudi koji prelaze granice da bi podnijeli zahtjev za azil, pri tome u potpunosti poštujući princip zabrane protjerivanja, koji se trenutno zaobilazi  ilegalnim vraćanjima”, kaže se u apelu.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.