Promocija: ”Rodna ravnopravnost: Teorija, pravo, politike’

Zbornik „Rodna ravnopravnost: Teorija, pravo, politike“ je prvi zbornik udžbeničkog karaktera namijenjen studenticama i studentima društvenih i pravnih nauka u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj da doprinose postojećim nastojanjima za daljnje uključivanje nastave o rodnoj ravnopravnosti i rodnim studijama u osnovne i postdiplomske studije društvenih nauka u BiH.

Zbornik je rezultat poduhvata bh. akademskih radnika i radnica s različitih javnih univerziteta te stručnjakinja i stručnjaka iz prakse, civilnog društva i međunarodnih organizacija, koji/e su se okupili/e sa zajedničkom namjerom – da se na jedan sveobuhvatan i analitičan način predstave rodne teorije, istorija feminističke borbe i međunarodni i domaći pravni okviri, zakoni, politike, institucije, strategije i alatke za ostvarivanje rodne ravnopravnosti, s fokusom na Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj zbornik sadrži pregledne uvode u različite sektorske teme, kao i uvod u strategije i oruđa urodnjavanja javnih politika i institucionalnog djelovanja. Treba da posluži kao osnova za daljnje urodnjavanje nastavnih procesa i planova na bh. visokoškolskim ustanovama.

Na promociji će govoriti:
– doc. dr Amila Ždralović, priređivačica zbornika, Univerzitet u Sarajevu;
– Saša Gavrić, priređivač zbornika, Sarajevski otvoreni centar;
– doc. dr Midhat Izmirlija, jedan od autora zbornika, Univerzitet u Sarajevu;
– Saša Madacki, Univerzitet u Sarajevu;
– moderatorica Emina Bošnjak, izvršne direktorica Sarajevskog otvorenog centra.

Dobrodošli/e!

Više informacija pronađite na: https://www.facebook.com/events/416174092616996/

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.