Poziv na ZOOM Panel „Uloga političkih aktera u procesima održivog i trajnog mira“

Panel diskusija, 9. jul 2020. godine od 10:00-13:10

Poštovani/e, 

Pozivamo Vas na online ZOOM Panel diskusiju pod nazivom „Uloga političkih aktera u procesima održivog i trajnog mira”  09. jula 2020. godine. 

Panel diskusiju organizujemo u sklopu projekta „Klupa mira“ koji Fondacija „Udružene žene“ iz Banja Luke  realizuje uz finansijsku podršku Međunarodne organizacije za migracije IOM BiH, a koji obuhvata niz aktivnosti koji treba da doprinesu jačanju građanskog angažmana u mirovnim procesa u Bosni i Hercegovini. Ovo je druga od planirane 4 Panel diskusije koje organizujemo sa ciljem doprinosa razvijanju motivacije mladih političara/ki  iz Banja Luke i  Bosne i Hercegovine u procesima pomirenja i uspostavljanju održivog mira u BiH. 

Fondacija „Udružene žene“ je u 2019. godini realizovala dvije radionice sa studentima i studenticama Univerziteta u Banja Luci. Rezultat radionica je mirovna inicijativa koja će biti simbol mira u gradu Banja Luka. Učesnici radionica su  kao simbol mira osmislili postavljanje  klupe koja će svojim vizuelnim rješenjem poslati snažnu poruku mira i tolerancije.

Inicijativa je prihvaćena od strane Grada Banja Luka i uz podršku Međunarodne organizacije za migracije IOM biće postavljena kod Pravnog fakulteta u Banja Luci. Arhitektica Milana Stijak iz Banja Luke je dizajnirala i osmislila izgled klupe (okrugla klupa sa svim zastavama svijeta) i izrada je u toku. Klupa bi trebala biti finalizirana do septembra 2020. godine. 

Pozivamo Vas da svojim učešćem na Panel diskusiji doprinesete razvijanju dijaloga o procesima održivog i trajnog mira u Bosni i Hercegovini i definisanju narednih koraka u cilju snažnije motivacije mladih za učešće u mirovnim aktivnostima. 

Svi zainteresovani učesnici/e svoje učešće treba da potvrde na e-mail: ivicgorica@gmail.com do 07 07. 2020. Do pet predstavnika iz vaše stranke. Nakon prijave na Vašu mejl adresu ćemo poslati link za prijavu na Zoom platformu. 

Telefon: 051 462 146

Faks: 051 463 143        

Sa  poštovanjem,

Nada Golubović, predsjednica Upravnog odbora

ZOOM PANEL 2 TEMA: Uloga političkih aktera u procesima održivog i trajnog mira
panel, 09. jul 2020. godine od 10:00- 13:10
Moderatorica:  Gorica Ivić, Fondacija Udružene žene
Panelista/icaTemaVrijeme
Nada GolubovićPredsjednica Fondacije „Udružene žene“Pozdravna riječ, predstavljanje učesnika/ca10: 00- 10:10
Akademik Slavo Kukić, profesor Univerziteta u MostaruGlobalizacija i uticaj političkih stranaka u pomirenju10:10- 10:30
Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike SrpskeUloga Vijeća naroda u pomirenju10:30- 10:50
Ismeta Dervoz, mirovna aktivistica, ekspertica Vijeća Evrope za rodna pitanjaZnačaj i rezultati suradnje domaćih i međunarodnih institucija i NVOa  u postizanju trajnog mira10:50-11:10
Pauza11: 10- 11.30
Gordana Vidović, mirovna aktivistica u NVO sektoru BiH i narodna poslanicaPolitičko djelovanje u mirovnom procesu, politička partija – CSO paralele, sličnost i razlike11:30- 1:50
Damir Arnaut, savjetnik za pravna pitanja, te predavač na predmetima međunarodno pravo, komparativna politika i drugimKonstrukcija zvaničnih narativa o prošlosti – političko održavanje negativnog mira11:50- 12: 10
Gorica Ivić, Fondacija Udružene ženeDiskusija i zaključci12:10- 13: 10

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.