Poziv na promociju knjige #ŽeneBiH

U organizaciji udruženja „Naš most“ iz Zenice, pozivamo Vas na promociju knjige #ŽeneBiH, autorica Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić. Promocija će se održati u prostorijama Udruženja „Naš most“ (Maršala Tita 22) u Zenici, u nedjelju, 10. novembra, s početkom u 13 sati.

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju.

Svaku od žena ilustrirala je po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH. Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH.

Knjiga #ŽeneBiH slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopće nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima.

O knjizi će na promociji govoriti autorice knjige Masha Durkalić i Hatidža Gušić. Razgovor će moderirati novinarka i istraživačica Lidija Pisker.

Više informacija o knjizi #ŽeneBiH, autoricama i ilustratoricama/dizajnericama/umjetnicama možete pronaći na web stranici: https://zenebih.ba, gdje u okviru webshopa možete naručiti i svoj primjerak knjige. Ograničen broj primjeraka knjige #ŽeneBiH, kao i #ŽeneBiH bedževi, cekeri i bookmarks, bit će dostupni za kupovinu i u Udruženju „Naš most“ na dan promocije.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.