Posjeta sakralnim objektima u našem gradu

U okviru projekta “Mirovno o brazovanje” Internacionalne gimnazije Sedef, Sarajevo posjetili su sakralne objekte (Sabornu pravoslavnu crku, katedralu Srca Isusova,Gazi Husrev- begovu džamiju, Franjevačka crkva sv. Ante Padovanskog  Muzej Jevreja).

Učenicima su o interkulturalizmu , vrijednosti mira, tolerancije i doprinusu religija u i izgradnji mira edukativne sadržaje pripremili fra Marinko Pejić, Igor Radovanović i Edib Kafadar kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo.

Ukupni cilj ove aktivnosti je da se učenici bolje upoznaju, da uoče suštinske karakteristike različitih vjerskih učenja, da u njima otkriju osim vjerskih i umjetničke, etičke i estetske vrijednosti, da posjete vjerske objekte i osjete ljepotu umjetnosti u različitim religijskim tradicijama.

Osim toga, ukazati im i na to da svaki put kada se suprotstavimo mržnji i poticaju na mržnju, tada smo važan faktor za izgradnju mira.

Ovaj projekt se realizira tokom aktualne školske godine uz podršku USAID-a i CRS, voditeljica projekta je profesorica filozofije i sociologije Selvira Mašnić.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.