Posjeta maloj Evropi – Prnjavoru

Grupa mladih Odbora za međureligijsku saradnju su 20.11.2021. godine posjetili Prnjavor, na poziv Omladinskog kluba u tom gradu. 

Mladi iz Zenice su imali priliku da se susretnu sa aktivistima iz Prnjavora, da se upoznaju, razmijene ideje o aktivnostima, planovima i zajedničkim projektima u budućnosti. Dogovorene su konkretne aktivnosti na polju dijaloga, kulture ali i uzvratna posjeta Zenici. 

Upriličena je posjeta hramu Preobraženja Gospodnjeg, koji je središte ukrajinske grkokatoličke parohije u Prnjavoru. Ondje je mlade ljubazno primio paroh o. Orel Zakaljuk, te ih upoznao sa ovom parohijskom zajednicom, ali i samim Ukrajincima koji na prostoru Prnjavora  čine jednu od 13 nacionalnih manjina. 

Na kraju posjete mladi su prisustvovali akšam-namazu u Gradskoj džamiji i susreli se sa glavnim imamom, Fikret-ef. Čelenkom.

 Fikret efendija u Prnjavoru je više od dva desetljeća, rođeni je Zeničanin i sa radišću je primio mlade te ih ohrabrio u njihovom međureligijskom aktivizmu, kojem i sam doprinosi u Prnjavoru sa svojim kolegama iz drugih vjerskih zajednica. 

Realizaciji posjete pomogla je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.