PORTICUS: Održan je regionalni sastanak za organizacije civilnog društva sa područja tuzlanske regije 23.03.2021.

Regionalnom sastanku za organizacije civilnog društva sa područja tuzlanske regije održanom online 23.03.2021. su prisustvovali predstavnici nekoliko organizacija i to: Omladinski pokret Revolt Tuzla, Fondacija Tuzlanske Zajednice, UG SuperU – Bratunac, Forum građana Tuzla, Udruženje “HO Horizonti” – Tuzla , OSCE – Tuzla , Međunarodno udruženje  „interaktivne otvorene škole“ – Tuzla.

Za vrijeme sastanka predstavnici su imali priliku da predstave rad svojih udruženja, te da razgovaraju prema postavljenim pitanjima:

  • Kako su lokalni izbori, COVID, ekonomska kriza uticali na rad OCD?
  • Koje aktivnosti i projekte trenutno implementirate?
  • Koliko i na koji način OCD sarađuju međusobno u Tuzli, ali i sa gradskim i kantonalnim vlastima i sa biznis sektorom, medijima?
  • Koju podršku bi Mreža za izgradnju mira mogla dati OCD?
  • Kakve inicijative bi bile korisne OCD-u?

Danijel Stjepanović ispred Foruma građana Tuzle  je prenio da su startovali biznis uzgoja gljiva bukovača. Za vrijeme pandemije bio je izazov raditi s obzirom na policijski sat i epidemiološke mjere, ali su nalazili načina da se prilagode. Dostavljali su gljive u eko vrečicama i ljudima se svidio pristup. Promoviraju usluge fungi kultura na web sajtu I društvenim medijima (na FB).

Predstavnici smatraju da je društvo apsolutno nespremno za bilo kakvu krizu, a ne COVID-19. Postoji zloupotreba epidemije, i za nerad se okrivljuje nemogućnost direktnog konatkta. U vladinim institucijama se sureću sa zaostalim tehnološkim kadrom, nepoznavanje korištenja Zoom aplikacije, email-a, što je uticalo na realizaciju brojnih aktivnosti, izvještavanje. Upravo tu se sureću sa barijerama u implementaciji.

S druge strane, uočava se izostanak finansijske podrške nevladinom sektoru za smanjenje šteta uzrokovanih pandemijom. Stoga, zaključci sastanka su bili da se iskoriste kontakti Mreže za izgradnju mira i pokrene Inicijative vladinih poticaja za nevladin sektor pogođen pandemijom COVID-19.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.