OMS ZENICA: Komemorativni skup povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta

Jevrejska općina u Zenici i Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici i ove godine organizirat će Komemorativni skup povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, u četvrtak 27.01.2022. godine u 13 časova

Mjesto održavanja bit će Staro jevrejsko groblje u zeničkom naselju Raspotočje

Pozivamo Vas da svojim prisustvom zajedno obilježimo 77. godišnjicu otkako su savezničke trupe stigle do vrata Aušvica gdje su zatekli horor koji je postao jedan od simbola stradanja Jevreja i drugih tokom Drugog svjetskog rata. Holokaust predstavlja sistematsko ubijanje 6 miliona Jevreja od strane nacista i njihovih saradnika. Bio je to proizvod mržnje i kolektivne šutnje. 

Prema broju jevrejskog stanovništva, Zenica se prije Drugog svjetskog rata nalazila na šestom mjestu, poslije Sarajeva, Travnika, Bijeljine, Banje Luke i Tuzle. Zenički Jevreji teško su stradali, od 196 stradalo je njih 172. Prva grupa od 44 zenička Jevreja, uglavnom muškarci, odvedena je 20. septembra 1941. godine u Jasenovac, a 1942. u tri grupe u jasenovački logor odveden je i najveći preostali dio zeničkih Jevreja, tako da ih je samo 24 preživjelo rat. 

Danas Jevrejska općina predstavlja malu zajednicu koja svojim djelovanjem njeguje kulturu, tradiciju i religiju Jevreja, te u mnogome doprinosi međuvjerskom dijalogu u gradu Zenici. 

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.