Omladinski Centar “Most Mira”, koji će uskoro biti izgrađen u Bosni i Hercegovini, osvojio je prestižnu međunarodnu nagradu LafargeHolcim za održivu izgradnju

Omladinski Centar “Most Mira”; održivi kulturno-umjetnički centar koji će biti izgrađen sa tehnologijom nabijene zemlje, te koji okuplja podijeljene zajednice u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, osvojio je Srebrnu Medalju za Evropsku regiju. Ovu prestižnu međunarodnu nagradu dodjeljuje švicarska fondacija LafargeHolcim za održivu gradnju. Nagrada uključuje trofej i novčanu podršku od 50.000 američkih dolara koja će financijski doprinijeti izgradnji Centra čiji početak je planiran 2022. godine.

Ovaj projekat – takođe dobitnik Zahvalnice kao finalista globalne nagrade koju dodjeljuje ista fondacija, “Ciklus 2021”. – predstavlja svjetionik mira i održivosti na Balkanu. Projekat je lociran između dva Prijedorska etnički odvojena sela: Kevljana i Petrovog Gaja, u blizini nekadašnjeg koncentracionog logora Omarska. Most Mira je u proteklih dvanaest godina okupio na ovoj lokaciji preko 1500 mladih ljudi i volontera svih nacionalnosti kroz organizaciju umjetničkih festivala i drugih programa.

Projektovanje vodi arhitekta Vernes Čaušević koji je rođen u Sarajevu. Vernes je direktor firme Projekt V Arhitektura koja je registrovana u Sarajevu i Londonu. Ova firma već duži niz godina blisko sarađuje sa dobrotvornom organizacijom za izgradnju mira Most Mira – takođe registrovana u Velikoj Britaniji i BiH – koju je osnovao mirovni aktivist Kemal Pervanić, preživjeli bivšeg koncentracionog logora Omarska. Centar će uskoro postati stalni dom Mosta Mira.

Ova nagrada Holcim fondacije je uručena u sklopu 17. međunarodnog Bijenala arhitekture u Veneciji. Na 6. ciklus natječaja za nagradu Holcim fondacije (2020-2021) pristiglo je 4.742 prijava u glavnoj kategoriji iz 121 zemlje, uključujući projekte koji trebaju da se izgrade u 134 države. Prijave su ocjenjivali prestižni međunarodni stručnjaci, članovi nezavisnih žirija, na čelu sa glavnim kustosom Venecijanskog bijenala arhitekture prof. Hašim-om Sarkis-om, Dekan za planiranje i arhitekturu na MIT-u. Link za rezultate natječaja i projekte – https://www.holcimfoundation.org/awards/6th-cycle/europe/Winners 

Projekat “Omladinski Centar Most Mira” je jedini nagrađeni projekat iz Bosne i Hercegovine, ali i šireg regiona Jugoistočne Evrope, dok su Projekt V Arhitektura i Most Mira takođe jedini autori sa sjedištem u Velikoj Britaniji i Balkanu.

Oni su projekat razvili kroz holistički proces projektovanja angažovanog u zajednici u proteklih šest godina. Proces se sastojao od niza radionica u lokalnu zajednicu koje su postale sastavni dio aktivnosti izgradnje mira Mosta Mira, okupljajući studente, omladinu i inžinjere iz raznih etničkih zajednica iz Prijedora i BiH, kao i iz Velike Britanije.

Projekat će takođe biti izgrađen korišćenjem ekološko održivih građevinskih tehnologija i materijala sa niskim sadržajem ugljenika, uključujući konstrukciju i fasadu od nabijene zemlje (rammed earth). Od 2016. godine, dizajn i prototip materijala razvijaju se u bliskoj saradnji sa globalnim stručnjakom za izgradnju sa zemljom Martinom Rauchom, počasnim profesorom na UNESCO Katedri za zemljanu arhitekturu, direktorom Lehm Ton Erde firme iz Austrije – https://www.erden.at.

Prirodni materijali, koji se oslanjaju na lokalne građevinske tradicije i pozivaju sve generacije zajednice u process, će biti nabavljeni u krugu od nekoliko kilometara od lokacije budućeg Centra. Više detalja o projektu možete pronaći na web stranici arhitekata – http://projectv-arch.com/projects#/most-mira-peace-centre/

Projekt Omladinski Centar “Most Mira” su pokrenuli osnivač (Kemal Pervanić) i prva predsjednica odbora (Kirsteen Tait) Mosta Mira 2014. godine. Njih dvoje su organizirali prve radionice za mlade arhitekte. Projektna ekipa se nada da će iskoristiti značaj ove nagrade sa ciljem dobijanja dodatne podrške i prikupljanja preostalih potrebnih sredstava za završetak izgradnje. Više informacija o radu i budućim planovima dobrotvorne organizacije Most Mira možete pronaći na njihovoj web stranici – https://www.mostmiraproject.org

Projekt V Arhitektura i Most Mira razvili su jedinstveni arhitektonski proces angažiran u zajednici u obrazovni program pod nazivom “Arhitektura za demokratiju”, koji će se nastaviti kao “program uživo” ljetne škole arhitektonskih i dizajnerskih rezidencija, kako u samom procesu izgradnje tako i nakon izgradnje projekta.

Ovaj program je planiran da čini dio obrazovnog okvira koji ze zove “Global Free Unit” sa dugogodišnjim saradnicima profesorom Robert-om Mull-om (osnivačem Global Free Unit, profesorom arhitekture i dizajna na Brighton Univerzitetu i gostujućim profesorom Univerziteta Umeå) i Lucy Dinnen (ko-direktoricom Projekt V Arhitektura-e i vodećom predavačicom MARch Studio Resilient Futures na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta Sheffield-a). Ovo će se uklopiti u projekat Mosta Mira zajedno sa drugim programima za izgradnju mira i samoodrživosti.

……………………………………………………………………………………

Citat osnivača Mosta Mira:

Ovo je pobjeda za sve graditelje mira u Bosni i Hercegovini. Gradimo zajednicu oko projekta prije nego što bude izgrađen; zajednicu koja sarađuje, uči i utiče na donošenje odluka na demokratski način. Ovo priznanje je prijeko potrebno u vremenu kada politički lideri nisu uspjeli izgraditi održiv mir u zadnjih dvije i po decenije.

Citat arhitekte:

Ovaj projekat prepoznaje i razvija društvenu ulogu arhitekata i arhitekture kao sredstvo za društvene promjene. Arhitektonski proces je model za izgradnju mira, koji bi se mogao prenijeti na druge dijelove regiona i šire. Ovo je jednako važno kao i sama zgrada.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.