Održana obuka o prevenciji diskriminacije na osnovu spola za braniteljice ljudskih prava

U periodu od 15. februara do 19. februara 2021. godine, u organizaciji Fondacije lokalne demokratije, održana je on-line obuka za predstavnice i predstavnike organizacija civilnog društva braniteljica/branitelja ljudskih prava na temu „Prevencija diskriminacije na osnovu spola“.

Obuka je imala za cilj da pomogne organizacijama civilnog društva braniteljica ljudskih prava da koriste stečeno znanje kako bi prepoznali i reagovali na diskriminaciju, informisali žrtve kako potražiti zaštitu te da efikasno koriste postojeće mehanizme zaštite žrtava diskriminacije. Pored navedenog, učesnicima su se obratili i eksperti iz organizacije „Artikel 1 Midden Nederland“ iz Nizozemske, specijalizovanog ureda za jednako postupanje u pokrajini Utrecht, su predstavili iskustva i standarde prevencije diskriminacije na osnovu spola u Nizozemskoj.

Interaktivna obuka se realizovala u okviru projekta „Braniteljice ljudskih prava unapređuju ljudska prava u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansijski podržava Kraljevina Nizozemska kroz MATRA program. Učesnicima se obratila i gospođa Mina Noor, zamjenica šefa misije u Ambasadi Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini koja je tom prilikom rekla: „Zadovoljstvo mi je vidjeti da će govornici iz Nizozemske organizacije ‘Artikel 1’ danas dijeliti svoje znanje o rodno zasnovanom nasilju i načinu rješavanja tog problema u Nizozemskoj, te da je moja ambasada mogla igrati ulogu u suradnji između Fondacije lokalne demokratije (FLD)  i Artikel 1. Fondacija lokalne demokratije je postigla važne rezultate, bez obzira na izazovnu godinu s kojom smo se svi suočili. Izrađene su vrijedne smjernice za poboljšanje institucionalnog odgovora na rodnu diskriminaciju, a izrađen je i priručnik za obuku koja je trenutno u toku. Ovi rezultati nisu vrijedni samo za žene braniteljice ljudskih prava, već i za sve žene u ovoj zemlji. S obzirom da je pokret Nisi Sama u toku, vrijeme ovog okupljanja je dobro: moramo ujediniti snage, učiti jedni od drugih, ostati otvoreni za iskustva negdje drugdje – šta djeluje, a šta ne i kako možemo zajedno poboljšati stanje ljudskih prava u BiH.“

Predstavnici organizacija civilnog društva su upoznati i sa standardiziranim obrascem za evidenciju prijava diskriminacije na osnovu spola. U narednom periodu organizacije civilnog društva će zajedno sa Fondacijom lokalne demokratije prikupljati podatke o slučajevima diskriminacije na osnovu spola u skladu sa razvijenim obrascem, na osnovu kojih će se unaprijediti sistem zaštite.

Izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije, Jasmina Mujezinović, je u svom obraćanju naglasila značaj saradnje između organizacija civilnog društva, kao i saradnje sa institucijama sistema, kako bi se unaprijedilo stanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, ističući da je ovim projektom u prethodnom periodu ova saradnja značajno unaprijeđena.

Također, projektom je planirano održavanje lokalnih antidiskriminacijskih foruma u širom Bosne i Hercegovine na kojima će se analizirati lokalni gender akcioni planovi te će se učesnici upoznati sa dostupnim mehanizmima institucionalne prevencije protiv diskriminacije na osnovu spola.

Kontakt:

Sanjin Hamidičević, projektni asistent

Fondacija lokalne demokratije

033 237 240

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.