Nove aktivnosti u projektu Zajedno možemo razbiti „stakleni strop“

U sklopu projekta Zajedno možemo razbiti “stakleni strop”u martu je Udruženje Lan održalo interaktivnu radionicu za učenice srednje škole o historijatu borbe za ljudska prava žena.

Djevojke su se kroz prezentaciju imale priliku upoznati sa slavnim ženama koje su mijenjale svijet nabolje, a nakon diskusije na temu učestvovale su u radionici kroz koju su na zanimljiv način razmišljale o značaju ženskih prava i učile kako se založiti za ženska ljudska prava.

U aprilu je održana prva od tri planirane radionice za učenice srednje škole na temu Pravni okvir za ostvarivanje rodne jednakosti i ravnopravnosti. Djevojke su se na početku upoznale sa pojmovima rodna jednakost i ravnopravnost, razlikama između spola i roda, stereotipima, predrasudama i diskriminacijom. Razgovaralo se o rodnim ulogama i o neravnopravnosti žena i muškaraca do koje dolazi upravo zbog rodnih uloga.

Kroz prezentaciju djevojke su se upoznale sa brojnim međunarodnim dokumentima koji naglašavaju principe zaštite, poštovanja i promoviranja ljudskih prava i zabranu svih oblika diskriminacije kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini.

Projekt Zajedno možemo razbiti “stakleni strop” podržan je kroz dodjelu granta putem javnog poziva koji finansijski podržava Ekumenska inicijativa žena iz Omiša, Republika Hrvatska.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.