Ne potcjenjujmo nasilje na internetu, već zaštitimo našu djecu

Centar za društvena istraživanja Global Analitka iz Sarajeva uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo realizuje projekat prevencije maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja u školi i cyber prostoru, sa akcentom na dodatnoj edukaciji, informisanosti i osposobljavanjem učenika, roditelja i nastavnog osoblja srednjih škola sa područja Općine Novi grad.

Posljedice nasilja preko interneta mogu biti i ozbiljnije od onih uzrokovanih međuvršnjačkim nasiljem u stvarnim životnim situacijama, a nasilje preko interneta često je mnogo šira od onog na školskom igralištu ili u razredu.

Vrlo je teško izbjeći nasilje putem interneta ili mobilnog aparata, jer situacije nasilja “licem u lice” se završavaju onog momenta kad žrtva napusti situaciju, dok se nasilje putem interneta nastavlja kad god žrtva pristupi internetu. Treba napomenuti da je Internet vrlo koristan alat, te zbog svoje zloupotrebe se ne smije proglasiti općenito lošim.

Našoj djeci opasnost najviše vreba od uvjerenja da se njima to ne može dogoditi, jer misle da se znaju zaštiti i sigurno koristiti internet. Tehnologija se razvija munjevitom brzinom, a roditeljima je sve teže kontolirolisati dijete tokom korištenja interneta, a posebno sada u vrijeme vanredne situacije zbog korona virusa.    

Dijete može postati žrtva direktnim ili indirektnim putem tj. plasiranjem kompromitirajućih sadržaja, ličnih podataka koji se lahko mogu zloupotrijebiti. Ne treba zanemariti mogućnost da dijete može postati i zlostavljač tako što prepozna internet kao kanal putem kojeg može ventilirati svoje frustracije i nezadovoljstvo, odnosno zlostavljati svoje vršnjake ili nekoga iz svoje sredine.

Iz tih razloga Global Analitika realizacijom edukativnih sesija i radionica želi raditi na podizanju svijesti i nivoa informisanosti o prijetnjama koje vrebaju u cyber prostoru i kako bi se doprinijelo prevenciji cyberbullinga, kao i maloljetničkoj delinkvenciji i vršnjačkom nasilju, kroz ranu detekciju poremećaja u ponašanju maloljetnika, uzrocima i posljedicama, koje nosi ta problematika. Međutim, dok trenutna situacija sa korona virusom onemogućava rad u školama, mi ćemo kontinuirano putem društvenih mreža objavljivati informacije o problematici nasilja na internetu i biti na raspolaganju svima kojima je potrebna pomoć i/ili savjet kako da se nose sa cyberbullingom.

Važno je znati da se ova djeca ne mogu potpuno sama suprostaviti nasilju. Na odraslima je  – na nama – roditeljima, nastavnicima, stručnjacima – da postanu osjetljivi na ovaj ozbiljan problem i ne dopuste da nasilje, toliko prisutno u društvu, živi u školskim hodnicima i ostavi posljedice na razvoj djece.

Osim planiranih edukativnih i interaktivnih radionica za učenike srednjih škola, njihove roditelje i nastavno i stručno osoblje, planirana je kontinuirana objava na Instagramu, Facebooku i našem web portalu, tekstova i multimedijalnog sadržaja koji će na ilustrativan i jasan način predstaviti problematiku nasilja na internetu, načine samozaštite, ali i kako prepoznati znakove žrtve nasilja na intenretu. Ono što na ovaj način želimo postići jeste uključenost učenika da pričaju o ovom problemu, ali i da sami doprinesu prevenciji ove pojave.

Sveukupni cilj projekta jeste informisanje i edukacija ciljne grupe o problematici cyberbullyinga, posljedicama koje ono nosi sa sobom, mogućnostima samozaštite i sprječavanja da budu indirektno zloupotrebljeni. Važno je naglasiti da će ovim projektom biti obuhvaćene sve srednje škole na području Općine Novi grad, te da će se aktivnosti realizovati kada situacija sa COVID19 bude prevaziđena, u saradnji sa rukovodstvom škole uz saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Možete nas kontaktirati putem naše web stranice, društvenih mreža (Facebook, Instagram, Twitter) i/ili telefona 066/461-363.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.