Naš most Zenica pokreće inicijativu za dokumentovanje ejdžizma u medijima

Udruženje Naš most Zenica pokreće crowdsourcing inicijativu za prikupljanje, analizu i razgolićavanje medijskih sadržaja koji promovišu površno, banalizovano i stereotipno medijsko izvještavanje o starijim osobama na našem govornom području. Facebook grupa pod nazivom “Ejdžizam naš svagdašnji” služiće kao otvorena platforma za sve zainteresovane korisnike/ce društvenih mreža, novinare/ke, medijske analitičare/ke, istraživače/ce, itd. koji će u njoj moći podijeliti i analizirati problematične “ejdžističke” sadržaje. 


Inicijativa će dokumentovati i analizirati dominantne medijske narative te uticati na povećanje razumijevanja o tome kako površno i stereotipno medijsko izvještavanje o starijim osobama podstiče diskriminaciju ove grupe. 
Istraživanja pokazuju da je medijska marginalizacija starijih osoba osnov za diskriminaciju osoba treće životne dobi. Ejdžizam, odnosno diskriminacija bazirana na godinama starosti, posljedica je ne samo nedovoljne, nego često i banalizovane medijske reprezentacije starijih osoba. 
Teme koje su obuhvaćene (malim) procentom medijskih prikaza starijih osoba u BiH

 se često odnose na trivijalne vijesti iz kategorije zanimljivosti. Starije osobe u Srbiji su često nevidljive u elektronskim i štampanim medijima, a kad se o njima piše, starije osobe su često prikazane u senzacionalističkom maniru. U Hrvatskoj, vrlo je malo priloga koji starije osobe prikazuje kao aktivne članove društva, što navodi gledatelja na stvaranje stereotipa o starima kao bolešljivim, nespretnim, siromašnim i nezadovoljnim osobama. 


Link na Facebook grupu “Ejdžizam naš svagdašnji”: https://www.facebook.com/groups/276949286880574/

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.