Mreža za izgradnju mira: Saopštenje povodom obilježavanja Dana bijelih traka, 31. maja

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 208 članica, organizacija i škola iz cijele BiH,  koja djeluje sa ciljem da gradi održivi mir izdaje saopštenje za javnost povodom obilježavanja 31. maja 2020, Dana bijelih traka.

Trideset i prvog maja 1992. godine Krizni štab opštine Prijedor izdao je naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće i stanove bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Dan bijelih traka je prvi put obilježen 2012. godine, kada su gradske vlasti Prijedora donijele odluku kojom se porodicama žrtava zabranjivalo javno obilježavanje zločina počinjenim nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima. Globalna kampanja koja je imala za cilj skretanje pažnje domaće i svjetske javnosti na diskriminatorski odnos vlasti u Prijedoru prema žrtvama isključivo zbog njihove etničke pripadnosti, prerasla je u borbu za priznanje i memorijalizaciju sjećanja na 102 djece ubijene u Prijedoru od 1992. do 1995. godine. 

Inicijativa Jer me se tiče će Dan bijelih traka u Prijedoru i ove godine obilježiti mirnom šetnjom glavnom ulicom sa bijelom trakom oko ruke, a Dan bijelih traka će također biti obilježen u Sarajevu i Tuzli. Iz Inicijative Jer me se tiče ističu: “Zalaganje za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje napokon je dalo rezultat. Predstavnici lokalne vlasti su prihvatili zahtjev roditelja ubijene djece i na redu je odabir lokacije i idejnog rješenja za budući spomenik. To je početak ostvarenja jednog od prvih ciljeva kojeg je pred sebe postavila građanska Inicijativa jer me se tiče, zajedno sa drugim organizacijama i pojedincima koji su joj se priključili.”

Mreža za izgradnju mira podržava dugogodišnje napore Inicijative Jer me se tiče i podsjeća da Dan bijelih traka možemo svi_e obilježiti tako što ćemo na ruci nositi bijelu traku, a na prozor ili balkon postaviti bijelo platno te poziva lokalne vlasti Prijedora da nakon prihvatanja zahtjeva, pokažu svoju opredjeljenost za jednakost i poštivanje svih žrtava, izgradnju mira i zajedničkog života te realiziraju izgradju spomenika žrtvama.

Za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje!

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.