Mreža za izgradnju mira održala konferenciju o eko-aktivizmu u sklopu projekta Snaga lokalnog

Sarajevo, 29.11.2021. – U posljednjih godinu dana Mreža za izgradnju mira aktivno je pratila i mapirala građanski aktivizam u Bosni i Hercegovini. Ovo mapiranje ukazalo je na činjenicu da je širom države pokrenuto mnoštvo inicijativa, koalicija, mirnih okupljanja, i javnih kampanja čiji cilj je zaštita prirodnog okruženja od destrukcije i zagađenja. Ekološki aktivizam ukazuje na povećanju svijesti javnosti o važnosti okolišnih problema i njihove povezanosti sa zdravljem ljudi, održivim razvojem i klimatskim promjenama ali i borbi protiv korupcije. 

Kako bi podržala ove izvorne, lokalne, neformalne građanske eko inicijative u BiH, Mreža za izgradnju mira u okviru projekta Snaga lokalnog organizovala je nacionalnu konferenciju čiji cilj je umrežavanje predstavnika inicijativa i organizacija koje djeluju u ovoj oblasti, te razmatranja mogućnosti jačanja međusobne podrške u cilju povećanja vidljivosti i masovnosti ekoaktivizma, ali i razvoja ekološkog pokreta. 

Na ovoj konferenciji Mreža je uspješno predstavila i svoje online baze Građanski aktivizam u BiH i Ekološki aktivizam u BiH. 

Pored razmjene ideja i mišljenja, konferencija o ekološkom aktivizmu doprinjela je da se razviju određeni zaključci i mo i prijedlozi za buduće aktivnosti Mreže koja nastoji povezati i ujediniti sve društvene aktere koji rade na izgradnji dugoročnog pozitivnog mira i održivog razvoja u BiH i regionu kroz podršku društvenom dijalogu, solidarnosti i zajedničkoj akciji. 

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.