Mreža za izgradnju mira oštro osuđuje ispisivanje fašističkih grafita u Gornjem Vakufu – Uskoplju

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 182 članice, organizacije i škole iz cijele BiH, a koja djeluje sa ciljem da gradi održivi mir, izdaje saopštenje za javnost povodom ispisivanja fašističkih grafita na vozilima i fasadama kuća bošnjačkog stanovništva u Gornjem Vakufu – Uskoplju.

Petog avgusta/kolovoza 2019. godine u Gornjem Vakufu – Uskoplju nekoliko fasada kuća i vozila u vlasništvu Bošnjaka osvanuli su sa ispisanim grafitima fašističkog i uvredljivog sadržaja. Poruke “Biće još Srebrenice”, “Balije”, “Neće ostati balija”, “Ustaše”, uz prateći kukasti križ koji je podsjetnik na strahote i genocid koji se desio tokom Drugog svjetskog rata, podsjetili su stanovništvo Gornjeg Vakufa – Uskoplja na ratne strahote koje su njih zadesile devedesetih godina. U Gornjem Vakufu – Uskoplju posljedice ratnih dešavanja i nastale podjele su itekako vidljive i još uvijek žive, jedan od primjera su postojeće dvije srednje škole pod jednim krovom – Srednja škola “Uskoplje” i Mješovita srednja škola “Gornji Vakuf”.

Ispisivanje fašističkih grafita u kojima se veliča genocid u Srebrenici, bez sumnje predstavlja krivično djelo počinjeno iz mržnje, onako kako ga definira Krivični zakon Federacije BiH u članu 163: Ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji… Ko krivično djelo… učini… oštećenjem tuđih stvari… Ko krivično djelo… učini javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine. Podsjećamo, zbog karakteristika i težine krivičnog djela koje je kvalifikovano kao krivično djelo počinjeno iz mržnje, predviđena je strožija kazna od one koja se izriče u slučaju kada je isto krivično djelo počinjeno bez motiva predrasude i/ili mržnje. 

Mreža za izgradnju mira iskazuje nadu da će nadležni policijski organi postupiti profesionalno i uložiti napore da počinitelji ovog zločina iz mržnje budu dovedeni pred lice pravde, da će biti procesuirani zbog učinjenog krivičnog djela te da će im biti izrečena adekvatna kazna. Mreža za izgradnju mira iskazuje nadu da se ovakva krivična djela neće događati u budućnosti, te da će se bosanskohercegovačko društvo umjesto raspirivanju nacionalne mržnje i netrepeljivosti posvetiti izgradnji održivog mira, ponovnom uspostavljanju zlatnih mostova i građenju suživota.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.