Osmi mart/ožujak – Mi znamo zašto, a vi?

1. dio: Dana 5. 3. 2020. (četvrtak) u holu Srednje strukovne škole „ Jajce“  održana radionica poznata u svijetu kao „Escape room“.  Zadatak ove radionice jeste da kroz zanimljive tragove, zagonetke i zadatke grupe učenika i učenica dođu do rješenja koja govore o Međunarodnom danu žena, zašto se taj dan obilježava, ali i da nauče nešto o ljudskim pravima. Učenici i učenice su se imali/e priliku upoznati sa činjenicom kada su žene u BiH dobile pravo glasa, zašto je ljubičasta boja boja Dana žena, u kojem gradu je i na čiji prijedlog došlo do obilježavanja Dana žena i slično. Nakon toga, učenici i učenice su imali/e priliku da prodiskutuju i debatuju o činjenicama koje su usvojili i da izraze svoje mišljenje. Zadnji dio radionice posvećen je činjenici da često koristimo kritike jedni prema drugima i da komplimentiramo izgled ali ne i karakterne osobine, pa smo učenike pozvali da jedni drugima komplimentiraju neku osobinu koristeći se štipaljkama i flomasterima. Umjesto bockanja na Facebooku, idemo se štipkati komplimetima u školi. U ovoj aktivnosti mogla su da učestvuju po dva učenika i učenice iz svakog odjela, a njihov zadatak je bio da svoja znanja prenesu dalje na časovima odjeljenskih zajednica.

2. dio: Dana 6. 3., svim učenicama i učenicima i zaposlenicama i zaposlenicima škole omogućili smo da se štipkaju komplimentima tako što smo ostavili/e korpice sa štipaljkama i flomasterima po školi,te smo postavili/e i kutije na kojima piše „Ko može mijenjati svijet?“ Kada se kutija otvori unutar nje je ogledalo i svako vidi samu/og sebe. Ovim smo dali/e poruku da smo mi ti i te koji/e mijenjaju svijet. Nadamo se da smo bar malo inspirisali/e sve u našoj školi da budu nosioci/e pozitivnih promjena u BiH, ali i šire. Da bi nam dan bio sladak, zamolili/e smo naše kuhare/ice da nam naprave slatkiše na kojima su se nalazile poruke jakih i poznatih žena iz svijeta,a ovaj dio aktivnosti inspiriran je izjavom Audrey Hepburn : „Budimo iskreni/e, fini/e kremasti čokoladni kolač čini mnogo mnogim ljudima. Meni svakako čini.“ U ovoj aktivnosti, dakle učestvovala je cijela škola.

Aktivnost je dio projekta NDC Sarajevo -”Jajce, uspješna priča-Nova generacija 3.0”, finansijski/financijski podržanom od strane Ambasade/Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.