Merlinka u Sarajevu 2019 – Lezbejka sam, neka sam

Sarajevski otvoreni centar će od 7. do 9. februara 2019. godine organizovati, po sedmi put u Sarajevu, Međunarodni festival queer filma Merlinka, koji se već deset godina organizuje u Beogradu sa idejom promocije filmova koji se bave LGBTI temama.

Ovogodišnja Merlinka u Sarajevu ponudiće nagrađivane filmove, razgovor o tome kako scenska umjetnost uprizoruje queer teme i likove, predstavljanje zbornika o sestrinstvu i jedinstvu, koncert grupe U pol’ 9 kod Sabe, iz Hrvatske, drag show pet beogradskih kraljica, dok će za dobar provod i partije do zore biti zadužene didžejice i didžej iz BiH, Crne Gore i Srbije.

U četvrtak, 07.02, nakon svečanog otvorenja Festivala u 18h, biće prikazan film Vita i Virdžinija čiju režiju potpisuje Chanya Button, a glavne uloge tumače Gemma Arterton, Elizabeth Debicki i Isabella Rossellini. U pitanju je ekranizacija fascinantne i istinite priče o ljubavnoj vezi između poznate spisateljice Vite Sakvil-Vest i književne ikone Virdžinije Vulf. Nakon filma, uživaćemo u raznožanrovskom Programu DJane Sabien (BiH).

Drugog dana, u petak 08.02, Merlinka počinje u 17h razgovorom o tome kako se glumci i glumice pripremaju za tumačenje queer likova, kako reditelji i rediteljice pristupaju reinterpretaciji queer tema, te kakvi su politički, profesionalni i lični izazovi u igri. O tome kako Uprizoriti queer razgovaraju poznati scenski umjetnici i umjetnice iz BiH. Nakon razgovora, na programu od 19h igra slovenački dokumentarni film Odrastanje, u režiji Siniše Gačića i Dominika Menceja. Film prati Tibora i njegove mame, uoči referenduma o istospolnim brakovima u Sloveniji 2015. Uz intimne izazove koji prate iskustvo majčinstva, dvije žene se moraju suočiti i sa ljudima koji se protive pravima istospolnih parova. Od 21h počinje dvosatna zabava uz nezaboravne šarene pop zvuke kabaret benda, kako ih mediji nazivaju, U pol’ 9 kod Sabe. Drugi festivalski dan završavamo u milosti multiinstrumentalistkinje Časne sestre, koja pušta eklektičan repertoar povezujući synth, electro i slatki grijeh.

Treći festivalski dan, subota 09.02, počinjemo radionicom o queer filmu za studente i studentice režije i glume, kao i sve ostale koje zanima ova tema. Od 15h počinje serija kratkih nagrađivanih filmova: Brak, Vafle, Sisak, Mathias, Obećanje, Uspomene iz vode. Filmovi se u kratkoj formi bave važnim pitanjima – šta sa izborima koji se moraju napraviti protiv običaja ili protiv sebe, šta kad je ljubavnica državni neprijatelj, šta kad se samo osjeća a ne čini ništa, šta kada se ljubavni odnos promijeni zbog tranzicije, šta znači biti sa partnerkom „i u bolesti i u zdravlju“ i na kraju – kako se izboriti za svoju ljubav uprkos rasizmu i homofobiji. U 17h sati je na programu predstavljanje zbornika Sestrinstvo i jedinstvo, koji prepliće akademske i aktivističke glasove kako bi se osvijetlio više od tri decenije lezbejskog aktivizma na (post)jugoslovenskom prostoru. Između ostalog, imaćemo priliku da od kourednice Marije Radoman čujemo kako je ovaj zbornik počeo da popunjava prazninu o lezbejskim aktivističkim poduhvatima i životima u literaturi posvećenoj Jugoslaviji i njenom tragičnom raspadu. Nakon diskusije, od 19h, slijedi austrijski višestruko nagrađivani igrani film Ja, životinja, u režiji Katharine Mückstein, u kojem glavne uloge tumače Sophie Stockinger i Kathrin Resetarits. Film tematizira kontradiktorne sile koje upravljaju našim životima – želju, strast i razum.

Ove godine nam u goste dolazi 5 veličanstvenih drag kraljica. Upoznaćemo duo Haus of K.G, Ostroga mi, Vlaženu Mariju i Ditu Von Bil. Naše gošće kraljice će nas povesti u svijet kempa, komedije, spiritualnosti, luksuza, erotike i aktivizma. Festival zatvara cijelonoćni party za koji je zadužen DJ Felix (CG). Muzički žanrovi kroz koje će nas voditi su deep house, nu-disco, soulful house, funky house, jackin’ house i tech-house. Pored aktuelnih hitova, voli da iznenadi publiku i obradama starih hitova, jer – house music will never die!

Više informacija: https://www.facebook.com/events/287752191945420/

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.