Javni poziv – za prijavu posmatrača za monitoring izborne kampanje u Mostaru

Uvodne napomene

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BIH), zajedno sa partnerskim organizacijama: Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centrom za razvoj medija i analize (CRMA), implementira projekat “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, koji je finansijski podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Prva komponenta projekta, između ostalog, obuhvata monitoring zloupotreba javnih sredstava u izbornim kampanjama i praćenje troškova predizborne kampanje.

S tim u vezi, TI BIH želi angažovati 4 terenska posmatrača izborne kampanje za Mostar.

Opis poslova posmatrača:

Posmatrači će vršiti praćenje lokalnih institucija i obrazaca ponašanja političkih kandidata i zvaničnika prije i tokom izborne kampanje, sa ciljem da uoče i dokumentuju korišćenje javnih sredstava i pozicija na vlasti u svrhu izborne promocije. Posmatrači će rad obavljati na terenu, potom dostavljati informacije koordinatorima, u skladu sa prethodnim instrukcijama.

Posmatrači moraju da budu odgovorni, nepristrasni i profesionalni pojedinci, što podrazumijeva dostavljanje egzaktnih i pravovremenih informacija, kao i objektivnost u izvještavanju. U obavljanju zadataka, od posmatrača se očekuje maksimalna posvećenost i koncetracija, kao i izražena želja za davanjem doprinosa u borbi protiv korupcije i zloupotrebe javnih sredstava.

Posmatrači će prikupljanje podataka vršiti u skladu sa posebno izrađenom metodologijom za monitoring izborne kampanje, a ovo podrazumijeva dostavljanje, u unaprijed definisanom formatu i putem obezbijeđenih obrzaca, informacija o:

– javnim dogadjajima institucija i organizacija u lokalnim zajednicama

– aktivnostima nosilaca javnih funkcija/kandidata (nastupi na javnim događajima, posjete, organizovana okupljanja, sastanci)

– aktivnostima lokalnih institucija usmjerenih na obezbjeđenje izborne podrške

– predizbornim aktivnostima i skupovima političkih stranaka

– javnim radovima u lokalnim zajednicama u predizbornom periodu.

Pomenute informacije će posmatrači, osim kroz terenski rad i posjete javnim događajima, prikupljati kroz praćenje lokalnih medija i stranica, te najava aktivnosti na lokalnom nivou.

Vremenski okvir monitoringa:

Posmatrači će navedene aktivnosti vršiti u trajanju od tri mjeseca prije izbora. Kako su Lokalni izbori u Mostaru zakazani za 20.decembar 2020.godine, posmatrači će započeti rad na aktivnostima sredinom septembra.

Prije početka izvođenja aktivnosti, svi posmatrači će proći obuke početkom septembra, u okviru koje će dobiti sve potrebne informacije o načinu vršenja monitoringa, te ciljevima istog. Nakon ove obuke će biti dogovorena dinamika, način izvještavanja, kao i komunikacija u radu.

Uslovi za prijavu:

  • Lica koja se prijavljaju moraju da budu punoljetna
  • Minimalno završena srednja škola u trajanju od 4 godine, uz poželjno više obrazovanje
  • Da nisu aktivisti političkih partija, kandidati, niti angažovani u organima za sprovođenje izbora
  • Da posjeduju vozačku dozvolu B kategorije i mobilnost u smislu mogućnosti pokrivanja teriterije opštine za koju su zaduženi (prisustva događajima na različitim lokacijama)
  • Poznavanje izbornog procesa i načina funkcionisanja političkih subjekata
  • Prethodno iskustvo u posmatranju izbora ili drugih aktivnosti sa organizacijama civilnog društva je poželjno, ali ne i obavezno

Svi posmatrači će za svoj rad i angažman dobijati mjesečnu naknadu i naknadu za prevoz.

Rok za prijavu posmatrača je 31. avgust 2020. godine do 16:00.

Način prijave:

Zainteresovani pojedinci treba da dostave kompletno popunjen prijavni obrazac (u prilogu javnog poziva) i motivaciono pismo putem e-mail adrese: izbori@ti-bih.org.

Dodatne informacije možete dobiti putem email adrese: izbori@ti-bih.org

Izabrani kandidati biće obaviješteni o izboru, daljim koracima i obavezama najkasnije do 07. septembra 2020. godine.

TI BiH zadržava pravo da, prilikom izbora kandidata, da prednost onim kandidatima čije prethodno iskustvo više odgovara prirodi traženog posla.

Prijavni-obrazac Preuzmi

ti-bih.org

1 komentar

  • S obzirom na Mostar, bas me zanima koja ce biti izabrana nacionalna struktura posmatraca

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.