Multimedijalna izložba „Uspon i pad“

Pridružite nam se na otvaranju jedinstvene multimedijalne izložbe „Uspon i pad“ , zajedničkog fotografskog projekta Mattea Ceschia i Jima Marshalla.

Zidovi imaju centralnu ulogu u istoriji, iskustvu, interakciji, kulturi i oblikovanju svijesti čovječanstva, još od davnih slika na zidovima pećina, preko Velikog kineskog zida, zidova Jerihona i Babilona, pa sve do Berlinskog zida i grafita u savremenom dobu. Iako zidovi mogu dijeliti i isključivati, oni također mogu funkcionisati i kao zajednički, inkluzivni, čak i sveti prostori. Svojom vanjštinom koju krase izblijedjeli znakovi, plakete, ožiljci od gelera, različite finese i ulična umjetnosti, oni svjedoče kulturnim, istorijskim i političkim događajima i iskustvima.

Urbane sredine, kao što su Milano i Sarajevo, govore kroz svoje zidove, pričajući priče o često burnim promjenama. Ceschijev i Marshallov fotografski projekat predstavlja dijalog između dva različita konteksta i umjetnika, odražavajući sav humor, užas, svjetlo i tamu priča koje nam pričaju zidovi naših gradova, priča o događajima i o carstvima, a zapravo priča o zidovima koji se podižu i ruše.

Izložba će biti otvorena u Historijskom muzeju BiH od 17. do 24. septembra 2019.

Više informacija pronađite na: https://www.facebook.com/events/1293492874157769/

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.