Izjava Mreže za izgradnju mira povodom godišnjice stradanja u Hirošimi i Nagasakiju

Sjećamo se Hirošime, sjećamo se Nagasakija, ogromnih stradanja, civilnih žrtava. Prošle su 73 godine, ali bol, tuga, razočarenje, strah, ne prolaze. Nuklearno oružje je najopasnije oružje na zemlji. Može uništiti cijeli grad, region, milione ljudi, ugrožava životnu okolinu i životi budućih generacija su obilježeni dugoročnim katastrofalnim posljedicama. Razoružanje je najbolja zaštita od opasnosti i izazov svima nama.

Zato glasno kažemo, nuklearno oružje se treba zabraniti u čitavom svijetu. Tražimo od naših vlasti da Bosna i Hercegovina potpiše Sporazum o zabrani nuklearnog oružja (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons).

Naša zadaća, čemu trebamo težiti, je izgradnja mira i pravedne budućnosti. Vjerujemo da je do istinske pravde i mira moguće doći samo ukidanjem militarizma. Moramo prevladati i razvijati nove sisteme utemeljene na miru, poštivanju ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, saradnji i održivom razvoju. Zato zahtijevamo potpunu demilitarizaciju i korake prema humanom društvu.

Pozivamo na promicanje kulture mira kroz formalno i neformalno mirovno obrazovanje. Obrazovanje koje promiče interkulturno obrazovanje, zajedničke narative i ravnopravnost spolova. Zalažemo se za organizacije, strukture i aktivnosti koje provode takvu edukaciju za mlade ljude.

Tražimo veću međunarodnu saradnju, solidarnost, akcije i razgovore o temama rata i mira i transformaciji našeg društva. Jer, postoji budućnost bez ratova, oružja i pištolja. Budućnost zasnovana na solidarnosti, pravdi, jednakosti, gdje je čovjek čovjeku – čovjek.

Danas, kada se sjećamo stradanja uzrokovanih najopasnijim oružjem, tražimo, pozivamo na promjenu našeg društva, promjene narativa, tražimo mir, za nas i generacije koje će doći.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.