Inicijativa mladih: Srbija nastavlja da brani zločin i skriva Novaka Đukića, ubicu tuzlanske mladosti

“Kako ih nije sramota da se rugaju žrtvama zločina na Kapiji”

Inicijativa mladih za ljudska prava osudila je promociju knjige “Tuzlanska kapija- režirana tragedija” Ilije Brankovića, koju je ove sedmice organizovalo Ministarstvo odbrane Srbije u Svečanoj sali Doma Vojske u Beogradu i ocenila da to još jednom potvrđuje da je Srbija “sigurna kuća za begunce od pravde”, poput generala Novaka Đukića, osuđenog za ratnoi zločin počinjen u Tuzli 1995. godine.

“Imajući u vidu da je Novak Đukić bio u utorak 5. novembra na promociji knjige ‘Tuzlanska kapija- režirana tragedija’ Ilije Brankovića u Domu Vojske, a da je ‘procesno nesposoban’ da izađe pred lice pravde, kako organa BiH tako i Srbije, postavljamo pitanje državnim organima Srbije kako ih nije sramota da se rugaju žrtvama zločina na Kapiji”, navodi se u saopštenju za javnost.

Presudom Suda Bosne i Hercegovine od 12. juna 2009. godine Novak Đukić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 25 godina zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jer je 25. maja 1995. godine, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, naredio artiljerijskom vodu da granatira grad Tuzlu koji je u to vreme bio Rezolucijom UN proglašen zaštićenom zonom.

Jedan artiljerijski projektil pogodio je uži lokalitet centra grada zvani “Kapija”, kada je poginula 71 osoba, čija je prosečna starost bila 23 godine, a ranjeno više od 100 ljudi. Najmlađa žrtva imala je samo dve godine.

U februaru 2014. Novak Đukić je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primene zakona, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora.

Sud BiH je u junu 2014. kaznu Đukiću smanjio na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavestio Sud BiH da je osuđeni na lečenju u Srbiji. Poternica BiH za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od februara 2016. godine vodi se postupak za priznanje i izvršenje pravnosnažne krivične presude Suda BiH protiv Novaka Đukića.

Uporedo sa ovim postupkom, tim Đukićeve odbrane u javnosti u Srbiji kontinuirano plasira informacije o njegovoj navodnoj nevinosti.

Tokom 2017. godine nije održana nijedna od četiri zakazane sednice veća, jer sudu nije pristupao osuđeni Novak Đukić, pravdajući svoje odsustvo zdravstvenim razlozima, odnosno čestim hospitalizacijama na Vojno-medicinskoj akademiji.

Tokom 2018. godine, zakazana je samo jedna sednica veća, koja nije održana jer na nju nije došao Novak Đukić, pošto se nalazio na bolničkom lečenju. Veštačenjem je, početkom 2018. godine, utvrđeno da Novak Đukić privremeno nije procesno sposoban, i da će se novo veštačenje obaviti nakon godinu dana.

Međutim, Novak Đukić je 4. marta 2019. godine Večernjim novostima dao izjavu da “njegovo ime zaslužuje da se nađe na Tuzlanskom spomeniku”.

Takođe, ova izjava Đukića je bila samo deo teksta novinara Večernjih Novosti Dragana Vujićića “Ekskluzivno: Smrt u Tuzli sejalo sedam islamskih terorista” u kome se podmeće teza da je “sedam islamskih terorista” odgovorno za smrt 71 osobe na Kapiji.

Radio-televizija Republike Srpske, koja je prenela ovaj tekst, kažnjena je zbog toga od strane Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) sa 12.000 konvertibilnih maraka.

(Autonomija)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.