Fondacija AGORA predstavila omladinsku strategiju prevencije korupcije, uz tim eskperata iz Sarajeva i Banja Luke

(Sarajevo, 29. april 2022. godine) – U sklopu projekta „Bez štele“ koji realizuje Fondacija AGORA uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, a koji za primarni cilj ima suzbijanje i prevenciju korupcije prilikom sticanja prvog zaposlenja mladih  u našoj zemlji, predstavljena je “Omladinska strategija prevencije korupcije” na kojoj je radio tim mladih pravnika iz Sarajeva i Banja Luke.

Između ostalog cifra koja je se objelodanila na ovoj konferenciji, a koja ujedno govori o tome koliko su mladi BiH spremni da se bore protiv ovog nezakonitog djela, je blizu 53 000 prikupljenih potpisa peticije za suzbijanje korupcije.

Fondacija AGORA, većini već poznata organizacija koja radi na jačanju preduzetništva i ekosistema Bosne i Hercegovine, prepoznala je korupciju kao problem koji predstavlja najveću prepreku mladih pri prvom zaposlenju nakon diplomiranja.

Projekat za suzbijanje korupcije kao svoje primarne ciljeve postavlja, osnaživanje mladih da prijave korupciju, jer iza njih stoji zakonska regulativa koja štiti lice koje prijavljuje korupciju i drugi, da se utiče na donosioce odluka da ovaj zakon stupi na snagu i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prisutni koji su danas u Sarajevu vodili glavnu riječ su Nikola Duper, diplomirani pravnik i jedan od eksperata koji je radio na kreiranju omladinske strategije, Anđela Knežević, projektna manadžerica Fondacije AGORA, te koordinatorica projekta „Bez Štele“ i Amina Bašić, volonterka na projektu.

Anđela Knežević
Amina Bašić

„Kroz projekat “BEZ ŠTELE” detaljno smo istražili trenutnu zakonsku regulativu u BiH kada je u pitanju korupcija i koji su to načini za prijavu korupcije. Ono što smo zaključili na osnovu istraživanja jeste to da zakonska regulativa u pogledu korupcije nije usklađena na svim nivoima BiH tj. onaj najvažniji segment, a to je upravo Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju postoji na nivou RS, ali ne i na nivou FBiH“, prokomentarisala je koordinatorica projekta, i dodala da je u realizaciji projekta bilo uključeno 80 edukovanih volontera koji su aktivno prikupljali potpise peticije širom BiH i edukovali svoje vršnjake o ovoj temi, a da iza svog ovog truda i rada stoji Omladinska strategija suzbijanja korupcije, kao rezultat kojim se ponose.

Po pitanju omladinske strategije saslušali smo stručno lice.

“Ovakav zakonodavni okvir, koji bi se u budućnosti trebao kompletirati donošenjem pomenutog zakona na nivou FBiH i usvajanjem sistemskih strategija na svim nivoima, nije dovoljan ukoliko građani nisu edukovani i motivisani da prijavljuju korupciju. Upravo je to i cilj ove strategije, edukacija u svrhu prevencije i u svrhu efikasnog funkcionisanja normativnog okvira koji bez adekvatne afirmativne akcije predstavlja samo mrtvo slovo na papiru”, rekao je diplomirani pravnik Nikola Duper,

Nikola Duper

„Kad sam ulazila u ovaj projekat, ušla sam s ciljem da budem promjena koju želim vidjeti u svijetu, a najviše u Bosni i Hercegovini. Zajedno s volonterima iz Travnika smo potpisivali peticiju u gradu Travniku. Složit ću se da je definitivno jedno od nezaboravnih iskustava. Ljudi su preplašeni i boje se promjena, ali opet svjesni su da na mladima svijet ostaje i spremni su pomoći“, kazala je Amina.

Zapanjujuća brojka koja nije mogla proći nezapaženo jeste da je iz BiH u posljednjih nekoliko godina otišlo čak pola miliona mladih ljudi, prosperitetnih i vrijednih.

Još jedna specifičnost je ta da kreirana omladinska strategija nema period trajanja, što znači da će mladima BiH služiti dok god je aktuelna trenutna zakonska regulativa, ali i trenutno stanje na području BiH.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.