Inicijativa PRVI: Fašističkim simbolima mjesto može biti jedino u muzeju, a nikako na zidu džamije

Inicijativa PRVI osuđuje skrnavljenje džamije Arnaudija

Zbog učestalih napada na bošnjačke povratnike u entitetu Republika Srpska i objekte Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Inicijativa PRVI izražava posebnu zabrinutost, te oštro osuđuje vandalsko skrnavljenje Arnaudija džamije u Banja Luci.

U ponedjeljak, 10. aprila na zidu Arnaudija džamije – čija je obnova u toku – pronađeni su iscrtani simboli „4S“ i kukasti križ. Podsjetimo i da su dana 5. marta 2019. godine osvanuli uvredljivi natpisi sa nacističkim porukama na ulazu u harem i na garaži Čaršijske džamije u Prijedoru. Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica BiH, članom 5. zabranjuje napade i oštećenja vjerskih objekata ili druge imovine crkava i vjerskih
zajednica, aktivnosti ili djela usmjerena na raspirivanje vjerske mržnje protiv bilo koje crkve ili vjerske zajednice ili njenih članova; kao i izazivanje, podržavanje ili pozivanje vjerske netrpeljivosti i mržnje. Također, napadi na vjerske objekte podliježu Krivičnom zakonu BiH, tačnije članovima 145a i 145b, koji se odnose na izazivanje: nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te oštećenje ili rušenje vjerskih objekata.

Nadalje, Krivični zakon RS-a prepoznaje i krivična djela počinjena iz mržnje, pa u ovim slučajevima sud ovo tretira kao otežavajuću okolnost, te odmjerava veću kaznu, osim ako zakon ne propisuje teže kažnjavanje za kvalifikovani oblik krivičnog djela.

Ovaj islamofobni napad remeti suživot u entitetu Republika Srpska, a Bošnjacima šalje poruku da nisu dobrodošli na svoja ognjišta s kojih su protjerani u proteklom ratu.

Fašističkim simbolima, kakva su ova dva, mjesto može biti jedino u muzeju – kao nauk budućim generacijama o pogubnosti istih, a nikako na zidu džamije.

Naročito smo zabrinuti za sigurnost vjernika tokom nadolazećeg mjeseca ramazana, jer je iz prethodnih statistika evidentno da su skrnavljenje vjerskih objekata i napadi na vjernike učestaliji tokom ovog mjeseca u mjestima sa muslimanskom manjinom, a ne možemo da se ne sjetimo i nedavnih prijetnji smrću imamu u Bosanskom Novom.

Ovim putem Inicijativa PRVI poziva sve nadležne institucije države Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska da se počinioci pronađu i kazne, zaštite prava i imovina povratnika u entitetu Republika Srpska, te obezbijede pojačane mjere zaštite – ne samo za Bošnjake, nego za sve narode koji žive na tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Pozivamo međunarodne i nevladine organizacije, formalne i neformalne grupe građana, udruženja kao i sve ljude da dignu svoj glas protiv narušavanja bezbjednosti i sigurnosti, zastrašivanja povratnika, vandaliziranja njihove imovine i sakralnih objekata, kako bismo svi zajedno živjeli u miru, sigurnosti i boljoj Bosni i Hercegovini.

Arnaudija džamiju je 1595. god. sagradio Hasan Defterdar, ministar finansija Ferhat-paše Sokolovića. Arnaudija je srušena 7. maja 1993. god. istog dana kada i Ferhadija džamija. Od 14 banjalučkih džamija koje su srušene tokom rata, samo još Arnaudija nije u potpunosti obnovljena.

Potpisnica reagiranja: Inicijativa PRVI (Inicijativa Nahlinih aktivista/ ica protiv rasne i vjerske intolerancije)

Kompletno saopštenje: Napad na Arnaudiju – reakcija – 11042019

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.