ETOS Inicijativa i Dan planete Zemlje u doba pandemije

Po prvi put nakon 50 godina, na 22. april sjedimo kući i nismo u mogućnosti učestvovati u akciji čišćenja koja se do sada organizovala širom svijeta za Dan planete Zemlje. Akciju ipak, ovaj put sprovodi sama planeta, koja se u posljednjih mjesec i više dana oporavlja zahvaljujući globalnoj izolaciji uslijed pandemije korona virusa.

U međuvremenu, aktivisti ovaj datum obilježavaju putem online platformi i nastavljaju da pozivaju na odgovornost prema okolišu. Online kampanji se priključila i O.Š. „Brčanska Malta“ u Tuzli.

„Voljela bih da nam okolina bude čista i da se svake godine organizuje čišćenje ulica . To bi mogla biti neka igra, recimo da se građani podijele u grupe i ona grupa koja bude skupila najviše otpada dobija nagradu. Moja poruka: „Čuvajmo prirodu, jer nam ona daje kisik a ako nema kisika onda nema života. Sačuvajmo našu Planetu jer ona je naš jedini dom. „ Azra Selimović VIIa “Brčanska Malta” #etosinicijativa #tpofondacija

Kampanja je dio projekta Umjetnost i razumijevanje dijaloga kroz direktnu i online komunikaciju u okviru Etos inicijative koju provodi TPO Fondacija iz Sarajeva, a koordinatorica Munevera Rahmanović – Hrbat ovu je aktivnost organizovala na ZOOM aplikaciji, koja se trenutno koristi za izvođenje online nastave.

„Osjećaj je čudan, fizički smo razdvojeni, a ipak smo povezani,“ kaže koordinatorica i navodi da su u aktivnosti na ZOOM aplikaciji učestvovali učenici 7. razreda, koji su u izazov #želimpromjenu #želimdrugačijuplanetu uključili i svoje prijatelje.

Učesnici su imali za zadatak pronaći fotografije zagađenog okoliša i fotografije koje izražavaju njihovu želju za čistom prirodom, odnosno onakvom kakvom je vide u budućnosti. Nakon toga svoje su radove predstavili na Zoom aplikaciji, putem koje su i diskutovali o značaju očuvanja okoliša. „Čuvajmo prirodu, jer nam ona daje kisik, a ako nema kisika, onda nema ni života. Sačuvajmo planetu, jer ona je naš jedini dom“, poručuje Azra Selimović, učenica ove škole, koja ističe i da bi voljela da se svake godine organizuje akcija čišćenja u obliku igre u kojoj bi se građani podijelili u grupe i imali priliku osvojiti nagradu za najviše skupljenog otpada.

A dok ne dođe do poboljšanja situacije u kojoj se nalazimo, učenik 7. razreda Amar Ramić, predlaže da oni koji su to u mogućnosti, „u svojim baštama zasade pokoji cvijet, a oni koji su spriječeni, da taj cvijet nacrtaju“.

#etos #thinkerica #brcanskamalta #danplanete

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.