Mreža za izgradnju mira: Porazno je da je tek alarmantna epidemiološka situacija spriječila održavanje skupa Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 205 članica, organizacija i škola iz cijele BiH, a koja djeluje sa ciljem da gradi održivi mir osuđuje davanje dozvole od strane nadležnih organa za održavanje skupa Ravnogorskog četničkog pokreta, koji je bio planiran za 13. mart 2020. godine u Višegradu.

Dana 10. marta Odlukom Vlade Republike Srpske da se iz preventivnih razloga zbog koronavirusa zabranjuju sva javna okupljanja. Ovom Odlukom spriječeno je i okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, za koje su organizatori prethodno, kao i svake godine do sada, dobili uredno odobrenje od strane nadležnih institucija. Ravnogorski četnički pokret je za 13. mart u Višegradu prethodno najavio cjelodnevni program obilježavanja godišnjice hapšenja Draže Mihailovića, četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata.

Podsjećamo, pod komandovanjem Dragoljuba – Draže Mihailovića je stradalo više od 150 000 pripadnika_ca “nesrpskog stanovništva” Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata, a za šta mu je i presuđeno u Beogradu 1946. godine. Pored toga što je Mihailović osuđen zbog oružane borbe na strani okupatora, također je osuđen za brojne ratne zločine, koje su počinile jedinice pod njegovom komandom, uključujući pokolj u Gatima, pokolj u Vraniću, pokolj u Boleču, pokolj u Drugovcu i pokolj muslimana Pljevalja, Čajniča te Foče.

Sama presuda i pogubljenje Draže Mihailovića nisu izbrisale njegove ideje i ciljeve koji su ostali živi, što pokazuje djelovanje i rad Ravnogorskog četničkog pokreta, koji uz veličanje Draže Mihailovića javno raspiruje etničku i vjersku mržnju i netrepeljivost, te izaziva strah i retraumatizaciju kod građana i građanki Višegrada., koji_e su tokom rata u BiH 1992-1995. bili_e žrtve najstrašnijih i najmostruoznijih ratnih zločina.

Nakon završetka rata u BiH građani i građanke Višegrada su učinili velike napore da ponovo izgrade međusobno povjerenje, suživot i spoje prekinute veze. Okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta dovodi do retraumatizacije, gubitka povjerenja, straha i prisjećanja na ratna dešavanja, stoga je neprihvatljivo da nadležne institucije izdaju dozvolu za okupljanje pripadnika_ca ovog pokreta, ali i da, nakon ukazivanja i pokretanja krivičnih postupaka od strane različitih aktera, ne ukinu dozvolu za djelovanje ovog i drugih udruženja koji već u svom imenu, a pogotovo u svom djelovanju, nose imena ratnih zločinaca i fašističkih ideologija.

Mreža za izgradnju mira iskazuje ogorčenje zbog činjenice da su nadležne institucije i ove godine dale odobrenje za okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta, te da je bila potrebna vanredna i alarmantna epidemiološka situacija da ovog okupljanja ne bi bilo, a ne odluka nadležnih i odgovornih organa. Mreža za izgradnju mira poziva nadležne institucije da poduzmu adekvatne mjere i spriječe djelovanje udruženja koja se vode fašističkom ideologijom i raspiruju etničku i vjersku mržnju, netrepeljivost i strah, te da odgovorne osobe adekvatno kazne.

1 komentar

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.