U Mostaru sinoć održan peti od šest okruglih stolova u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom „Drama gostoprimstva“

U Mostaru sinoć održan peti od šest okruglih stolova u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom „Drama gostoprimstva“

Udruga „Centar za mirovno obrazovanje“ (CMO) sinoć je u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru održala peti od šest okruglih stolova u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom „Drama gostoprimstva“. Ovaj okrugli stol održan je u suradnji s Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Voditelj ovog okruglog stola bio je Alen Kristić, a izlagači Ugo Vlaisavljević, Nezir Halilović, Zdravko Kujundžija i Marko-Antonio Brkić.

Filozof Ugo Vlaisavljević s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu govorio je o susretu sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila kroz prizmu svetosti gostoprimstva, kojom su protkane sve, pa i najstarije kulture i religije, pledirajući za to da upravo osmišljavanje topologije gostoprimstva bude središnji izazov za dijalog religija, naročito u društvima poput našeg.

Teolog Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice, kontrastirao je susret sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila s pripoviješću o Kainu/Kabilu i Abelu/Habilu, prvom bratoubojstvu, o kojem pripovijedaju sve ibrahimovske/abrahamske tradicije, naglašavajući da bi trebalo snažnije razvijati svijest o tome da je nasrtaj na dostojanstvo svakog čovjeka istodobno i nasrtaj na dostojanstvo samog Boga.

Da je susret sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila sve do danas neiscrpan izvor nadahnuća, to je zorno pokazao Zdravko Kujundžija, direktor Centra za mirovno obrazovanje, na primjeru pontifikata pape Franje.

Podsjećajući na svoje prve korake u području dijaloga religija pod krovom udruženja Abraham/Ibrahim, koju je u Sarajevu nakon posljednjeg rata osnovao njemački protestantski teolog Christoph Zimmer, religijski pedagog i sociolog Marko Antonio-Brkić istaknuo je na tragu susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila da dijalog religija ne smije biti monopol religijskih lidera i službenika nego središnja sastavnica svakodnevnog života samih vjernika jer će samo na taj način dijalog religija biti u stanju suštinski doprinijeti humanizaciji društva.

Posljednji od šest okruglih stolova u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom „Drama gostoprimstva“, bit će održan u suradnji s Franjevačkim samostanom Tuzla u četvrtak, 22. srpnja/jula 2021. godine u 19 sati u Umjetničkoj galeriji „Kristian Kreković“ (Franjevačka br. 26) u Tuzli. Voditelj ovog okruglog stola bit će Zdravko Kujundžija, a izlagači Rusmir Šadić, fra Franjo Ninić, Izet Numanović i Alen Kristić.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.