Djed Mraz nije protjeran iz Kaknja – Novogodišnje čarolje u Kicku

U novogodišnjem ruhu Kicka i raznovrsnom i bogatom programu u periodu od 26. do 31.12.2021. uživali su podjednako djeca i stariji. Dječji program privukao je oko 400 djece koja su uživala na radionicama izrade novogodišnjeg nakita; više naučili o zimi i kreiranju zimske odjeće; takmičili se u igrama preciznosti i spretnosti; plesali; pozivali djeda Mraza i družili se s njim; čitali Andersenove bajke, bajke Braće Grim i drugih; oživljavali likove bajki razgovorom i crtežom i uživali u toplim čokoladnim napicima i paketićima.


U zvucima rocka i sevdalinke u izvođenju bendova „Kick bend“ i „Stare note“ uživalo je svake večeri najmanje 20 a najviše 50 osoba. Ukupno između 130 – 150 osoba među kojima oko 60% mladih


Podijeljeno je 95 paketića među kojima i paketići za djecu (oko 12%) iz socijalno osjetljivih porodica.


Cjelokupna organizacija osmišljena je i vođena iz Udruženja Alternative Kakanj koje ima dvadesetčetverogodišnju tradiciju (najviše staža u gradu) organizacije dodjele novogodišnjih paketića uz zabavu i druženje sa Djeda Mrazom. Već tri godine Alternative se oslanjaju na mlade iz Kicka (Kreativni inovacijski centar Kakanj) koji djeluje pri ovom udruženju.


Kad se tiče promocije sadržaja program je objavljen na FB stranici Kicka i u FB grupi NVO Alternative Kakanj. Bez skupih plakata i bilborda ili reklama putem medija i bez organizovanog dovođenja djece iz školskih klupa. Program i izvještaje o nekoliko sadržaja preuzeli su i objavili na FB stranici Općine.


Lokalni Radio Kakanj prepoznao je kvalitet sadržaja i organizovao javljanje uživo iz Kicka.


Oslonjeni na vlastite snage


Cjelokupan program oslonjen na vlastite – lokalne snage. Svirali su uživo „Kick bend“ i „Stare note“. Dekorisanje sale, svirka, posluživanje, planiranje i provođenje programa oslonjeno na 14 volontera srednjoškolaca: Lamija Đokić, Nejra Begovac, Hana Talić, Hana Kulović, Ajna Muftić, Aldijana Smolo, Nirvan Hadrović, Ishak Sikira, Ibrahim Obralija, Aldin Cvrljo, Deni Muklađija, Nedim Hasagić, Mirza Neimarlija i Đan Imamović.


Čitanje bajki: Hana Talić, Lamija Đokić i Ajla Vehab Hrusto

Sa djecom plesali: Mirha Husika i Mirza Neimarlija


Vođenje kreativnih radionica i novogodišnje zabave: Ajla Vehab Hrusto


Volonterski doprinos u organizaciji i vođenju programa: Maksuma Topalović, izvršna direktorica NVO Alternative Kakanj i Mirha Karzić Husika, srednjoškolska profesorica


Finansijska podrška: Općina Kakanj i Općinski načelnik Mirnes Bajtarević, Edina Vrabac, kakanjka sa ljubljanskom adresom i Hamdo Neimarlija, prvi kakanjski pilot i uvaženi prof. u penziji.

Donacije paketića za djecu iz socijalno osjetljivih porodica: Karmela Tomičić sa Jasnom Jukić Frljak i Amelom Duraković i Fatima Neimarlija.
U logističkoj podršci sudjelovala je i Saida Husagić Shroder.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.