Direktorica Juventafesta Jasna Diklić potpisala Platformu za mir

Sarajevo, 11. septembar 2021.

Platformu za mir, dokument USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, danas je u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva, potpisala Jasna Diklić, direktorica Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest i Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti i kulture „Medija-Art‟. Time se ovo udruženje pridružilo mnogobrojnim potpisnicima državnog i nevladinog sektora koji kroz akcione planove omogućuju provedbu ovog dokumenta.

– Kada pogledam ovaj dokument i njegove vrijednosti, on izgleda kao da smo ga mi pisali, potpuno se slaže s našim ciljevima i misijom Juventafesta – izjavila je Diklić prilikom potpisivanja Platforme za mir, u prisustvu Emine Trnke, voditeljice programa u Institutu za razvoj mladih KULT i grant menadžerice projekta PRO-Budućnost.

Dokument Platforma za mir kreiran je u formi deklaracije i rezultat je intenzivnog rada u više od 70 lokalnih zajednica u BiH. Godine 2017. usvojilo ju je Vijeće/Savjet ministara Bosne i Hercegovine, nedugo zatim primila k znanju i Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Predstavnički dom PSBiH usvojio je Platformu za mir 2018. Iste godine Dom naroda PSBiH usvojio je Platformu za mir, a potpisali su je načelnici i gradonačelnici svih zajednica iz okvira projekta PRO-Budućnost, devet većih parlamentarnih političkih partija, vladika Grigorije, kardinal Vinko Puljić, muftija mostarski Salem Dedović, Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, Vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, mediji, udruženja žrtava rata iz svih naroda te NVO i drugi.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekt izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA).

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.