Saopštenje Mreže za izgradnju mira: Da, zajedno u školu!

Mreža za izgradnju mira daje bezrezervnu podršku ustrajnosti srednjoškolaca/ki iz Jajca u njihovom nastojanju da pobijede etničke podijele uspostavljene institucionalnim mehanizmom dvije škole pod jednim krovom.

Mi nemamo luksuz da šutimo i da se plašimo, jer šutnja znači da se slažemo, da prihvatamo nametnute odnose nejadnakosti, diskriminacije, nepravde prema svakom građaninu i građanki Bosne i Hercegovine.

Mi nemamo luksuz da šutimo i da se plašimo, rekli su srednjoškolci i dali nam lekciju hrabrosti i odlučnosti, dostojanstva… Oni su nam pokazali šta znači biti odgovoran građanin/ka, odgovoran prema sebi i prema drugom, onaj koji brani svoja osnovna prava, koji nalazi načina da se bori protiv zadatih okvira etničkog ludila.

Mi nemamo luksuz da šutimo i da se plašimo, rekli su učenici i pokazali da, unatoč neslaganju okoline i najbližih, možemo da se odupremo manipulaciji, lažnoj brizi nacionalnih očeva, i da, zajedno i odlučno se boreći, možemo prevazići vještački uspostavljene nametnute odnose.
Oni/e su rekli NE!
Oni su mladi, snažni, odvažni.
Pokazali su svojim primjerom da možemo sami odlučivati o svojim životima.
Pokazali nam što znači nepotkupljivo dostojanstvo građanina i građanke.

Najmanje što možemo da uradimo kao Mreža za izgradnju mira, uključujući sve njene članice i članove, je da podržimo hrabrost i napore ovih mladih ljudi koji nas uče građanskoj hrabrosti i odgovornosti.

Hvala im na tome!

Mreža za izgradnju mira

Mreža za izgradnju mira okuplja 120 organizacija i škola iz čitave BiH. Što želimo i što je potrebno za cijelu državu je sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, kao i ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bh. društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način, te time stvoriti okvir za zajedničko, koordinirano djelovanje niza nevladinih organizacija, lokalne uprave i samouprave, poslovnog sektora, medija i državnih institucija. Naš cilj u radu je uticaj i konkretne inicijative vezane uz sljedeća područja javnih politika koje su prepoznate kao ključne za dugoročnu izgradnju mira u BiH: obrazovanje, sigurnost, regionalni razvoj, zaštita i promocija ljudskih i manjinskih prava, suočavanje s prošlošću i tranziciona pravda, rodna ravnopravnost, kultura javnog dijaloga i demokracije, jačanje kapaciteta civilnog društva za izgradnju istinskog mira, vraćanje povjerenja među BiH narodima, konstruktivnije djelovanje na vladajuće političke strukture u BiH, i unaprijeđenje suživota u BiH.

Više o Mreži i članicama na linku www.mreza-mira.net

Kompletno saopštenje: Da, zajedno u školu!

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.