Borba za Vijećnicu se nastavlja i s proljećem

I ove subote građani i građanke Sarajeva su se okupili ispred zgrade Vijećnice i čitali u „Narodnoj čitaoni“ u susret proljeću, ali i boljim prilikama za čitaonu, kako se nadaju.

Danas se čitalo pod sloganom „Dva grada, jedna borba“, zbog podrške građana/ki iz Beča, kao i autora/ica koji/e su simboličnim čitanjem ispred Gradske biblioteke u Beču iskazali solidarnost sa inicijativom Narodne čitaone.

Bečko solidarno čitanje je sprovedeno pod sloganom “Vaša kuća”, čime su dali podršku borbe za ‘našu kuću’, odnosno Vijećnicu koja naša – građanska. Autori/ce koje su čitali ispred Gradske biblioteke u Beču bili/e su: Olja Alvir (književnica i novinarka), Barbi Marković (književnica), Gerhard Paschinger (književnik), Isolde i Hans Christian Cars (književnici), Christoph Baumgarten (novinar), dok su se ispred sarajevske Vijećnice našle Irena Žlof (prevoditeljica), Adisa Bašić (književnica), Ferida Duraković (pjesnikinja), Mirjana Evtov (prvoditeljica), Jovana Šego (prevoditeljica), Nermina Omerbegović (novinarka i pjesnikinja) i Saida Mustajbegović (novinarka).

Saradnja sa vlastima se nije poboljšala, jer nas i dalje ignoriraju, a Abdulah Skaka, novi gradonačelnik, je prošle subote neformalno posjetio Nardonu čitaonu. Mora se podvući činjenica da naši zahtijevi uopšte nisu neracionalni, pretjerani. Tražimo nešto što je jako skromno i lahko izvodivo, a to je da se unutar Vijećnice od slinog praznog prostora izdvoji jedna prostorija koja bi bila čitaona i koja bi bila otvorena za sve građane/ke, kao i da jedan dan u Vijećnici bude besplatan“, napomenula je predstavnica udruženja „Jedan grad,jedna borba“, Selma Asutić.

Dodaje i da je ovo „borba za javna dobra, a mi Vijećnicu ne mozemo nazivati simbolom Sarajeva, ako ona zjapi prazna i ako se u njoj ne odvija život. Stoga, pozivam sve da nam se pridruže u čitanju subotom, od 11-13h, sa lijepim vremenom i druženjem.“

Saida Mustajbegović, novinarka koja je danas čitala ispred sarajevske Vijećnice poručuje da svi zapitamo gdje je znanje, nauka i kniga u našim životima i javnim politikama.

„Mislim da bi bilo lijepo kada bismo se svi borili za naše javne prostore. Iako me riječ borba vuče na agresiju, stoga bih radije rekla da se trebamo truditi bratiti naše javne prostore i nikad se ne odreći onoga što jesmo, što su baštinile generacije prije nas.“

Podsjećamo da iako je zgrada sarajevske Vijećnice obnovljena prije više od tri godine, Vijećnica nikada zapravo nije vraćena građanima/građankama Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Protivno očekivanjima, originalnoj namjeni i historiji vlasništva, u Vijećnicu se nakon obnove i otvaranja useljava Uprava Grada Sarajeva i njom upotpunosti raspolaže. Korištenje prostora se u cjelosti i sramotno komercijalizira, zgradom raspolaže Gradonačelnik, a upravlja poduzeće.

Neformalna politička organizacija Jedan grad, jedna borba u decembru je pokrenula inicijativu Narodna čitaona: Vijećnica je naša! s ciljem da zaustavi nezakonitu preobrazbu nekadašnje zgrade Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u komercijalizirani prostor koji će zauvijek biti otuđen od onih kojima pripada – građana i građanki Sarajeva i cijele BiH.

Preuzeto sa: http://karike.ba/borba-za-vijecnicu-se-nastavlja-i-s-proljecem/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


unesite broj *