Pletivom do zarade – Alisa Smriko – „Svi u sebi imamo kretivnost, samo je bitno otkriti koju, zavoljeti je i upustiti se u realizaciju!“/Bebece-pletece

Zeničanka Alisa Smriko (33), mašinski tehničar po struci, bez radnog iskustva u struci, 4 godine bavi se pletenjem i heklanjem jer je kako kaže, to je naučila još u djetinjstvu i uvježbavala ruku.

Kako nema posao u struci, svoj fokus je stavila na izradu unikatnih vunenih proizvoda. To je nešto što joj doprinosi dopuni kućnog budžeta i omogućuje da ispolji svoju kreativnost. Za brend koji gradi – Bebece-pletece – polako cijela Bosna i Hercegovina i iz mjeseca u mjesec, potražnja za Alisinim proizvodima raste.

-„Bilo bi lijepo kada bih pronašla posao u struci ali do tada ne želim prepustiti stvari slučaju i zbog toga sam potražila druge načine i izvore zarade“ – rekla je Alisa koja u ponudi ima pletene i heklane proizvode: pape, kapice, trakice, šalove, dekice, igračke.

-„Kao mala sam voljela da pletem i uvježbavala sam ruku za to. Kada sam zatrudnila i bližio se porod, a termin je bio u decembru, sjetila sam se da je meni i mojim sestrama mama plela pape, džempere, kape, šalove… i uvijek smo imale nešto unikatno i drugačije od druge djece. Tako je u meni proradila želja da i ja za svoje dijete naprvim nešto što će nositi ili ako ništa više, ostati za uspomenu. Međutim, nisam se mogla zaustaviti. Svaki put kada na Pinterestu ugledam nešto novo, ja sam morala to da napravim i sa svakim radom je rasla ljubav i zelja za još“ – rekla je Alisa i napomenula:

-„Da ne radim ovo, vjerovatno bih se bavila nekom drugom kreativnošću. Sestre i ja smo uz majku naučile da kreiramo i  uz malo mašte i truda napravimo od ničega nešto.“

U početku je Alisa svoje radove poklanjala, a potom je dobila ogromnu podršku onih koji su prepoznali vrijednost njenih proizvoda, pa je odlučila javnosti pokazati čime se bavi i putem društvenih mreža ispromovisati svoje radove.

Ona se vodi parolom – HOĆU, MOGU, MORAM i ističe da je tvrdoglava, uporna, odgovorna, osjećajna i darežljiva.

Naročito je ponosna na prvu heklanu igračku – zeca visine 1 metar.

-„Ponosna sam na sve svoje proizvode zato što se ne vodim nikakvim šemama i nemam apsolutno predstavu kako “tačno” treba da izgleda neki proizvod. Iznenadim sebe i druge“ – rekla je Alisa čije radove možete pogledati na Facebook stranici Bebece-pletece https://www.facebook.com/Bebece-Pletece-292483424699998/

-„Planiram poraditi na promociji i brendiranju i tome da moji radovi budu prepoznatljivi. Također, proširiću svoj asortiman i ovo pretvoriti u ozbiljan posao“ – rekla je Alisa.

Piše: Ajna Dedić/Agencija ZEDA

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.